x

4 separatistiska festivaler i sommar

4 separatistiska festivaler i sommar

Sommarens festivalbestånd består av fyra nystartade och separatistiska festivaler, skriver Kulturnytt i P1.

Dessa festivaler bokar endast akter som utgörs av kvinnor, transpersoner och icke-binära. Mest omtalad har den helt separatistiska Statement Festival i Göteborg varit. Där är cis-män varken välkomna på scenen eller i publiken.

De andra festivalerna är Sveriges största feministiska visfestival och EQ Loves Festival, båda i Göteborg, samt Queens Of Pop i Helsingborg och Uppsala. På dessa är alla välkomna som publik men de bokade akterna endast kvinnor, transpersoner och icke-binära.

Till Kulturnytt säger initiativtagaren till Statement Festival, Emma Knyckare, att målet med festivalen är att den inte ska finnas.

– Målet är väl egentligen att få lägga ned festivalen. Det är inte så många festivaler som har det som mål! Så har vi sagt från första början. För målet är ju på nåt sätt att det inte ska ske några sexualbrott på festivaler, såklart, utan att alla ska kunna känna sig trygga.

Grundaren av Sveriges största feministiska visfestival, artisten Elin Callmer, säger till Kulturnytt att målet med festivalen är att göra någonting åt mansdominansen inom vis-branschen.  

– Ska jag liksom bråka med ett befintligt system, eller ska jag försöka addera perspektiv och skapa ett eget system parallellt? Och då fick jag mycket mer energi av att tänka "Det är mycket roligare att arrangera någonting som adderar perspektiv och som visar på möjligheter, istället för att ge mig in i klinch och bråk med en trög struktur".

 

#TillsAllaMänHarLärtSig

Ett inlägg delat av Statement Festival (@statementfestival)

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA