x

Därför täcker vi inte Beyoncé och Jay-Z:s Sverigespelning

Därför täcker vi inte Beyoncé och Jay-Z:s Sverigespelning

Nu på måndag ger Beyoncé och Jay-Z en gemensam spelning på Friends Arena i Stockholm, men GAFFA kommer i likhet med sina danska kollegor inte att rapportera från konserten. Inga pressfotografer kommer få tillgång att fota under spelningen, och ett sånt förbud förstör den oberoende journalistiken, menar vi på GAFFA.

De senaste fem åren har det vuxit fram en trend där artister vill kontrollera alla delar av sin image och hur de framställs. Stora namn som Killers, Kendrick Lamar, Foo Fighters, Lady Gaga och Bruno Mars har valt att begränsa tillgången för pressfotografer på deras konserter genom strikta och ofta absurda kontrakt, eller genom rena fotoförbud. 

MEST LÄST: Bråvalla lägger ner – läs arrangörens meddelande

Inför Beyoncé och Jay-Z:s spelningar i Danmark och Sverige har GAFFA fått besked att endast bandets egna fotograf kommer ha tillåtelse att fota spelningarna.

Vi är väl medvetna om att Beyoncé och Jay-Z knappast reagerar nämnvärt på om GAFFA i Sverige och i Danmark inte täcker dessa spelningar, men om den samlade nordiska pressen går ihop tror vi på en förändring. Ett fotoförbud går emot vår journalistiska integritet och det borde gälla alla medier med intresse för pressetik.

SENASTE: Ny ö-festival imponerar

Vi vet också av erfarenhet att en protest kan medföra förändring. Det är bara att titta på vårt grannland Norge. De senaste två åren har artister som Paul McCartney, Muse, Iron Maiden, Mariah Carey och Kiss rivit de ack så impopulära fotokontrakten då Norges samlade media valt att annars bojkotta respektive konsert.

”En fotojournalists bilder är en lika viktig del av en redaktionell produkt som en journalistisk text, därför blir det här ett angrepp på vårt arbete vi inte kan tolerera”, skrev GAFFA.no:s chefredaktör Tord Litleskare i ett statement. Vi på GAFFA.se gör ett solidariskt val med våra kollegor och väljer bort måndagens konsert.

LÄS OCKSÅ: Foo Fighters-fans bekymrar sig över Dave Grohl efter bandets senaste konserter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA