x

Pussy Riots varning: "Även Sverige kan drabbas av demokratisk regression"

Pussy Riots varning: "Även Sverige kan drabbas av demokratisk regression"

Två av medlemmarna i konstnärskollektivet Pussy RiotAlexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian som har sökt politisk asyl i Sverige – kommer till Almedalen för att samtala om kultur och demokrati. 

Liksom flera andra ur konstnärskollektivet har Alexey Knedlyakovsky suttit fängslad för sin konst. Brottet var att sätta ett träkors på minnes­monumentet av Felix Dzerzjinskij, som 1917 grundade det som senare blev KGB (den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionen). Rättegången varade i fyra minuter och genomfördes utan försvarsadvokat på plats.

– Det politiska klimatet i Ryssland gör det omöjligt för oss att utöva vår konst. Regimen är rädda för att vi öppnar människors sinne, säger Alexey Knedlyakovsky i ett pressmeddelande.

SENASTE: Bokar endast kvinnliga akter till Stockholm – "vi jämnar ut totalen"

Under rubriken ”Warning signs - how to spot democratic regression” vill jämställdsbyrån Klara K och Pussy Riot göra oss uppmärksamma på normaliseringen av inskränkningen av demokratin och hur vi idag enligt dem accepterar saker vi aldrig skulle accepterat tidigare.

– Man kan inte vara överkänslig när det gäller att försvara demokratiska värderingar. Risken är att man blir den kokande grodan. Vi vänjer oss successivt och inser inte när vi ska hoppa ur kastrullen, säger Knedlyakovsky.

MEST LÄST: Svensk grupp inbjuden till The Cures stora jubileumsfestival

I samtalet, som leds av Klara K:s VD Camilla Wagner, ger konstnärsaktivisterna exempel på hur regimen i Ryssland siktar in sig på just kulturarbetare.

– För mig var det självklart att bjuda hit dem när jag nu fick möjligheten. Det är valår och antidemokratiska toner slår igenom allt mer i debatten. Vi bör vara oroliga, säger Camilla Wagner i samma pressmeddelande.

Samtalet sker 2 juli på Novgorodgränd 1, kl 18:00-20:00

LÄS OCKSÅ: Det bästa och mest rörande Carpool Karaoke-avsnittet hittills


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA