x

Därför täcker vi inte morgondagens Eminem-spelning

Därför täcker vi inte morgondagens Eminem-spelning

Nu på måndag uppträder Eminem på Friends Arena i Stockholm, men GAFFA kommer i likhet med sina norska kollegor inte att rapportera från konserten. Inga pressfotografer kommer få tillgång att fota under spelningen, och ett sånt förbud förstör den oberoende journalistiken, menar vi på GAFFA.

De senaste fem åren har det vuxit fram en trend där artister vill kontrollera alla delar av sin image och hur de framställs. Stora namn som Beyoncé och Jay-ZThe Killers, Kendrick Lamar, Foo Fighters, och Lady Gaga har valt att begränsa tillgången för pressfotografer på deras konserter genom strikta och ofta absurda kontrakt, eller genom rena fotoförbud. 

Inför Eminems spelningar i Norge och Sverige har GAFFA fått beskedet att att endast artistens egna fotograf kommer ha tillåtelse att fota spelningarna.

Vi är väl medvetna om att Eminem knappast reagerar nämnvärt på om GAFFA i Sverige och i Norge inte täcker dessa spelningar, men om den samlade nordiska pressen går ihop tror vi på en förändring. Ett fotoförbud går emot vår journalistiska integritet och det borde gälla alla medier med intresse för pressetik.

Vi vet också av erfarenhet att en protest kan medföra förändring. Det är bara att titta på Norge. De senaste två åren har artister som Paul McCartney, Muse, Iron Maiden, Mariah Carey och Kiss rivit de ack så impopulära fotokontrakten då Norges samlade media valt att annars bojkotta respektive konsert.

"En fotojournalists bilder är en lika viktig del av en redaktionell produkt som en journalistisk text, därför blir det här ett angrepp på vårt arbete vi inte kan tolerera", skrev GAFFA.no:s chefredaktör Tord Litleskare i ett statement i samband med fotoförbudet under The Killers konserter. Vi på GAFFA.se gör ett solidariskt val med våra kollegor och väljer bort måndagens konsert.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA