x

Möttes av hat och hot efter SD-kupp

Möttes av hat och hot efter SD-kupp

Duon Rebecca & Fiona är inte främmande för att visa vad de tycker politiskt. Det bekräftades än en gång under helgens premiär av TV4-programmet Sommarkrysset, dit duon var bokade för att spela upp låten Fool's Gold.

När det blev dags för show tog duon, med en rad dansare till hjälp, tillfället i akt att visa sin avsky mot SD. Detta med det välkända budskapet "FUCK SD" tryckt på alla dansares t-shirt.

LÄS OCKSÅ: Alan Longmuir är död

Resultatet av denna kupp? Hat och hot, enligt Rebecca & Fiona som nu har gått ut med en längre text om helgens händelser. Här skriver man bland annat: "Efter programmet fick vi under loppet av 24h över 2000 kommentarer, varav många hatiska och hotfulla."

Läs hela inlägget, publicerat på bandets Instagram:

"I lördags uppträdde vi med vår låt 'Fool’s Gold' i populära TV-programmet Sommarkrysset. Våra dansare var klädda i t-shirts med budskapet 'FUCK SD', något som för oss var 'the perfect crime'. För det var nästan så vi och dansarna kände oss backstage när vi smusslade med tröjorna; som kriminella. In i det sista höll vi tröjorna hemliga för att inte någon av TV-producenterna skulle få syn på dem. Vi lever ju i en tid då rasism är så pass normaliserat att vi vet att det blivit jidder om vi haft tröjorna på genrepet. 
Men för oss är inte rasism normalt. Och även OM vi var rasister, så skulle vi absolut inte lita på ett parti som SD. De har ingen som helst förmåga att leda ett land. 

Det finstilta på tröjorna som vi sedan postade på Insta var medvetet överdrivet formulerat för att vi med vår 'kupp' vill rikta blickar mot det vi tycker är fel med SD:s politik. Vi vill inte att någon ska 'hota' eller 'manipulera' någon, men vi bemöter trams med trams. Och SD= trams!

Vi oroas dock av att de har fått starkare fäste. Ett parti med rötter i nazismen, och som vid en snabb googling bjuder på en allsköns mix av främlingsfientlighet, skrämselpropaganda, bokbål, judehat, homofobi, inskränkning av kvinnors rätt till abort, islamofobi osv. Ett parti som inte håller sams internt och som inte kan räkna ordentligt. Ett parti vars företrädare dömts för misshandel, förtal, våld mot tjänsteman m.m. De slåss med järnrör och tar sig friheten att definiera vem som är svensk och inte. De vill rasera all tolerans och öppenhet som vi och de flesta faktiskt vill leva i. 

Efter programmet fick vi under loppet av 24h över 2000 kommentarer, varav många hatiska och hotfulla. Men det bekommer oss inte det minsta, för de flesta var från låsta tomma konton utan följare. Knappast en överraskning, då SD-anhängare ofta använder sig av trollmetoder. Vi vill tacka alla ni som kämpat och tagit diskussionen, och hoppas ni har övertygat många att överväga vilket parti de lägger sin röst på den 9 sep i år. Högerextrema vindar som krattar manegen för en utbredd fascism sveper över Europa och USA, men än är det inte för sent att backa och ta lärdom av historiens mörkaste och mest fatala misstag."

LÄS OCKSÅ: Svenskar hyllas på Roskilde

Kolla in klippet här:

LÄS OCKSÅ: Inge Johansson lämnar Against Me!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA