x

Festivalen synliggör kvinnohistoria

Festivalen synliggör kvinnohistoria

Tidigare i år tilldelades musik-och kulturfestivalen Urkult ett jämställdhetsbidrag från Musikverket och presenterade fyra akter med fokus på en jämställd scen, däribland Säkert!. Förutom att ha en jämn könsfördelning bland musiker fokuserar festivalen i år även på att synliggöra kvinnohistorier och bjuder på tre akter som är musik- och berättarföreställningar om kvinnor.

”Folkmusikgruppen Norr om Stockholm, som även dem är bokade via jämställdhetsbidraget, samlar låtskatter skrivna av musicerande kvinnor från förr. Hilleviensembeln, med Emma Ahlberg i spetsen berättar om den fiolspelande Hillevi Öbergs liv, som föddes i Medelpad under tidigt 1900-tal. Forbidden Orchestra består av fem kvinnor som spelar på instrument som har varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela i deras hemländer – Argentina, Danmark, Palestina, Senegal och Sverige”, skriver Urkult i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Se hundratals Kate Bush-fans återskapa den klassiska videon

Under festivalen bjuds det även på föreläsningar och workshops. Bland annat hålls en föreläsning om häxprocesserna som skedde i Ångermanland under 1600-talets mitt, där kvinnor förföljdes och avrättades. Urkult har även skapat en ”jämställdhetsverkstad” för män, tillsammans med organisationen ’Män För Jämställdhet’.

Urkult skriver vidare i pressmeddelandet: ”Jämställdhet mellan kön är viktigt men det finns många olika utsatta grupper och former av förtryck; transaktivisten och spoken word artisten Yolanda Bohm benar ut olika begrepp i sin föreläsning om intersektionalitet. George Kilby JR och Phil Wiggins bjuder på en musik- och spoken word föreställning om rasism.

LÄS OCKSÅ: Ny dokumentär om Bowies tidiga år

Urkults mål är att vara en musik- och kulturfestival för alla, i en trygg miljö. Sedan starten 1995 har också miljöperspektivet varit ett viktigt fokus. Urkult-festivalen anordnas 2-4 augusti i Näsåker. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA