x

Ny musikvideo från Pussy Riot

Ny musikvideo från Pussy Riot

Pussy Riot har varit ett av de band som synts mest i media den senaste vecka. Under VM-finalen i söndags stormade fyra av medlemmarna från punkrockbandet fotbollsplanen för att demonstrera mot Rysslands politik. Nu ger de ut en ny musikvideo.

Under VM-finalen i Moskva mellan Kroatien och Frankrike sprang fyra personer iklädda polisuniformer in på planen. Den ryska punk-och aktivistgruppen Pussy Riot erkände senare att de låg bakom händelsen.

LÄS OCKSÅ: Pussy Riot stormade VM-finalen

Pussy Riot delade en förklaring till handlingen på Twitter, där de skrev, att de inspirerats av den ryske poeten Dmitriy Prigov och delade en lista med krav till de ryska myndigheterna, bland annat att man ska tillåta politisk konkurrens i landet, och släppa alla politiska fångar.

Igår kom nyheten att de fyra medlemmarna från gruppen, Veronica "Nika" Nikulshina, Olga Kuracheva, Olga Pakhtusova och Petya Verzilov, har dömts till femton dagars fängelse i Ryssland och är bannlysta från sportevenemang i tre år.

Gruppen gav igår samtidigt ut singeln ”Track About Good Cop” och en tillhörande musikvideo. Titeln refererar till Twitter-inlägget, där gruppen skriver om den ”himmelske polismannen”, som kämpar för det ryska folket och den ”jordiske polismannen” som förtrycker dem. Den nya musikvideon visar en man iklädd rysk polisuniform dansande i snön, till textrader som ”cops are kissing under the clouds”.

LÄS OCKSÅ: Medlemmar av Pussy Riot dömda till fängelse

2012 blev det feministiska performance-kollektivet/punkrockbandet Pussy Riot världskända, då tre av medlemmarna dömdes till två års fängelse efter att ha framför en låt som en protest mot president Vladimir Putin i Kristus Frälsarens katedral i Moskva.

Den nya musikvideon släpptes kort efter att Europadomstolen för mänskliga rättigheter fördömt Rysslands hantering av Pussy Riot 2012. Rätten slog fast, att Ryssland begick flera överträdelser av den europeiska konventionen, bland annat genom att behandla kvinnorna förnedrande under rättegången, begränsa tillgången för deras advokater och förbjuda deras videor online, skriver BBC.

Se videon till Track About God Coop här: 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA