x

Mansfria festivalen anmäld – av män

Mansfria festivalen anmäld – av män

I slutet av augusti anordnas Statement Festival på bananpiren i Göteborg. Världens första stora musikfestival som endast välkomnar kvinnor, icke-binära och transpersoner.

Festivalen startade som en motreaktion på de övergrepp kvinnor och icke-män utsätts för på festivaler och i samhället. I sin programförklaring skriver Statement Festival:

”Det är en tydlig markering mot de sexuella övergreppen i vårt samhälle. Vi vill helt enkelt att även kvinnor, icke-binära och transpersoner ska kunna gå på en svinfet festival och samtidigt känna sig trygga”.

LÄS OCKSÅ: Ny tung bokning till Way Out West

Att Statement inte välkomnar cis-män har lett till att Diskrimineringsombudsmannen tagit emot flera anmälningar mot festivalen, skriver bl.a. tidningen Arbetaren.

I anmälningarna står bland annat: ”Detta antyder att anordnarna anser att 'cis-män' kollektivt är ansvariga för sexuella övergrepp i samhället”, ”Det känns obehagligt och kränkande att utestängas från arrangemanget beroende på mitt kön” och ”Var god gör något åt sådana här bakåtsträvare som tycker det är okej att diskriminera på detta vidriga vis.”

Av de nio anmälarna uppger sju att de är män, en kvinna och en anonym.

LÄS OCKSÅ: Svensk festival utsedd till en av de coolaste i världen

Med anledning av anmälningarna och uppgifter i media har nu Diskrimineringsombudsmannen inlett en tillsyn av festivalen för att få svar på vilka som egentligen kan delta – samt vilka undantag som finns, skriver DO i ett pressmeddelande.

I DO:s beslutet om tillsyn ställer myndigheten ett antal frågor till festivalen. Däribland ber de arrangörerna definiera sina formuleringar rörande bland annat ”cis-män”, rapporterar SVT.

LÄS OCKSÅ: Festivalen kickar igång EuroPride

I ett sms till SVT:s kulturnyheterna skriver initiativtagaren till festivalen, Emma Knyckare att de ”fått info om granskningen och kommer bemöta frågorna som DO har”.

Statement Festival äger rum 31 augusti till 1 september i Göteborg. Bland bokningarna finns bland andra, JOY, Girschool, Cleo (bild), Beatrice Eli, Frida Hyvönen, Loreen, Shirin, Maxida Märak och Dolores Haze.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA