x

Klimatkompenserar för årets festival

Klimatkompenserar för årets festival

I dag är det ”Earth Overshoot Day”. Det innebär att vi i dag den 1 augusti har förbrukat årets budget av jordens resurser.

Way Out West har gjort en rad åtgärder för att minska sitt ekologiska fotavtryck, bland annat genom att sluta servera kött. Nu väljer festivalen att bli klimatpositiva, vilket betyder att de kommer att klimatkompensera för mer än den miljöpåverkan som tredagars-festivalen har.

Inför årets upplaga har Way Out West tillsammans med GodEl, elleverantören vars affärsidé är att skänka sin vinst till välgörande ändamål – och som förser Way Out West med miljömärkt el – gjort en ny beräkning på vad det faktiska klimatavtrycket beräknas bli för årets festival och kommer att kompensera för det genom att plantera träd via biståndsorganisationen Vi-skogen.

LÄS OCKSÅ: Rockfans sprider skräck i Halmstad

– Det kommer alltid att finnas ett behov av att samlas för att njuta av kultur och gemenskap. Det är ett lustfyllt jobb för oss arrangörer men innebär också utmaningar för vårt hållbarhetsarbete. Way Out West med samarbetspartners har genomfört många förändringar som är stora kliv i rätt riktning. Nu har vi bestämt oss för att bli klimatpositiva, vilket betyder att vi kommer att kompensera för mer än festivalens faktiska påverkan. Vi uppmanar fler att växla upp sitt hållbarhetsarbete, säger Patrick Fredriksson på Luger, en av grundarna till Way Out West i ett pressmeddelande.

GodEl utmanar festivalbesökarna att delta i klimatkompensationen, genom att avlägga ett ”#thewowforce-löfte”. #thewowforce handar om fem enkla steg: 1) Att äta växtbaserat, 2) cykla, gå eller åka kollektivt, 3) använda en återfyllningsbar vattenflaska, 4) återvinna, återvinna, återvinna och att 5) undvika plast och använda hållbara egna påsar i stället.

För varje Way Out West-besökare som fotar när den genomför något av stegen och lägger upp bilden i sociala medier med taggen #thewowforce, planterar GodEl ett träd via Vi-skogen.

LÄS OCKSÅ: Spotify tappar länk till musikindustrin

När Way Out West år 2012 beslutade att sluta servera kött på festivalområdet, visade efterföljande studier och mätningar från Göteborgs Universitet att festivalens ekologiska fotavtryck sjunkit med cirka 25 procent jämfört med ett par år innan. Det betydde bland annat att en Way Out West-besökare i genomsnitt påverkade klimatet mindre än i sin vardag utanför festivalen.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA