x

Här är Dave Grohls gåva till en ny rockgeneration

Här är Dave Grohls gåva till en ny rockgeneration

Foo Fighters Dave Grohl presenterar Play – en minidokumentär i två delar som inkluderar en 23 minuter lång originalkomposition skriven av Dave Grohl där han spelar samtliga sju instrument. Dokumentären och låten släpps 10 augusti.

– Att se mina barn börja spela musik och lära sig att sjunga eller spela trummor tar mig tillbaka till tiden då jag var i deras ålder och spelade album hemma där jag lärde mig genom att lyssna. Och när jag idag tar mina barn till sina musiklektioner så ser jag alla dessa rum fulla av ungdomar som verkligen pushar sig själv till att klura ut hur det fungerar, säger Dave Grohl i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Till och med nu, 49 år gammal, försöker jag att lista ut hur allt funkar, det är något som man aldrig till fullo bemästrar. Du jagar alltid nästa utmaning och du försöker alltid att förbättra det du redan har lärt dig.

MEST LÄST: Rockfans sprider skräck i Halmstad

Play är en minidokumentär i två delar, regisserad av Grohl själv tillsammans med Mark Monroe som han tidigare samarbetat med på Sound City/Sonic Highways, och hyllar belöningarna och utmaningarna av att dedikera sitt liv åt att spela och bemästra ett instrument. Den första delen öppnar med scener bakom kulisserna, diskussioner kring kärleken till att spela musik och den livslånga relationen med ett instrument, samt en genomgång av processen av att spela in och filma detta unika framträdande.

Del två övergår sedan till en 23 minuter lång instrumental låt där Grohl spelar alla sju instrument live. Hela låten spelades in själv av Grohl där han började med att spela in trummorna helt från minnet utan notblad eller något annan typ av stöd, följt av gitarr, bas, keyboard och så vidare. Grohl gav sig själv i uppgift att göra en enmans-inspelningssession där han var tvungen att börja om helt från början om han gjorde det minsta fel eller om han kände att han kunde göra bättre ifrån sig.

LÄS OCKSÅ: Way Out West knyter ihop säcken med 11 namn – och presenterar spelschema

Online kommer det att finnas en interaktiv upplevelse som erbjuder tittaren att se hela dokumentären i sin originalform eller att fokusera på ett specifikt instrument och att ladda ner noterna. Hemsidan kommer även att inkludera en lista över organisationer där tid, pengar och instrument kan doneras samt lokaler där musiker, unga som gamla, har möjligheten att spela live.

I filmen medverkar unga musiker från musikskolan Join The Band i San Fernando Valley i USA där de övar på sina instrument och rigoröst jobbar på att få det att bli rätt, samtidigt som de alltid kommer tillbaka till slutsatsen att med Grohls egna ord: ”som vilket barn som helst så är belöningen bara att få spela.”

LÄS OCKSÅ: Rättegång för guldfisk-hot – "Tar hellre en kula än att den där tråkiga och fega skitmusiken och humorn bli normen"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA