x

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling startar popgrupp

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling startar popgrupp

Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling kommer tillbaka till SVT våren 2019, med nystartade popgruppen L.E.K.O. Tillsammans ger sig kvartetten ut på en turné genom Sveriges moderna samhällshistoria. Från 1970-talets kollektivism via 1980-talets flärdhunger och slutar där 1990-talets individualism tar vid. Namnet på den nya serien är Bandet Och Jag.

LÄS OCKSÅ: Idag är det 10 år sedan Broder Daniel tog farväl – se några höjdpunkter

Senast vi såg dem tillsammans var i Bye Bye Sverige, där de gestaltade den stora svenska emigrationen till Amerika. Inspelningen för Bandet Och Jag är redan igång.

– Jag vet att tittarna, precis som jag själv, längtat efter en ny serie av det här begåvade gänget som lyckas förena kunskap och humor på ett helt unikt sätt. Den här gången är jag lika nyfiken på vad de kommer att lyckas gräva fram om tiden, som jag är på bandets scenkläder, säger Eva Beckman, programbeställare på SVT i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Detta händer i GAFFA-Vagnen under Way Out West – kolla in schema

Den nya serie-satsningen är en "lekfullt dramatiserad berättelse om Sverige mellan åren 1970 och 1990, skildrad genom den fiktiva popgruppen L.E.K.O:s uppgång och fall". L.E.K.O. börjar på 70-talet på den alternativa musikscenen och slår igenom när de vinner Melodifestivalen. Sedan kastar de sig över syntmusiken men splittras i slutet av 80-talet och försöker sig på solokarriärer. L.E.K.O:s resa sker parallellt med de kollektiva svenskarnas förvandling till världens mest individualistiska folk. Genom L.E.K.O. berättas historien om en tid då Sverige under loppet av ett par decennier förändrades i grunden.

LÄS OCKSÅ: "Jag fick Håkan Hellström att visa sin rumpa"

– Det är fantastiskt att arbeta med Erik, Lotta, Kakan och Olof. Vi har ett manus, baserat på fakta, men arbetar mycket med improvisation. Allt jag vet på morgonen när vi startar är att alla fortfarande kommer att vara vid liv till kvällen. Men så mycket mer vet jag inte, säger Karin af Klintberg, producent på produktionsbolaget Nexiko i samma pressmeddelande.

Serien består av fyra delar och kommer att visas på SVT under våren 2019.

MEST LÄST: Festival återvände – och floppade


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA