x

Därför täcker vi inte Kendrick Lamars spelning på Way Out West

Därför täcker vi inte Kendrick Lamars spelning på Way Out West

Idag (fredag) är det dags för ett av Way Out Wests stora dragplåster, Kendrick Lamar. Men tyvärr kommer GAFFA inte att rapportera från konserten. Inga pressfotografer kommer få tillgång att fota under spelningen, och ett sådant beslut står i vägen för den oberoende journalistiken, menar vi på GAFFA.

De senaste åren har det vuxit fram en trend där artister vill kontrollera allt fler delar av sin image och hur de framställs. Stora namn som The Killers, Foo Fighters, Lady Gaga, Bruno Mars, Beyoncé och Jay Z har valt att begränsa tillgången för pressfotografer på sina konserter genom strikta och ofta absurda kontrakt, eller genom rena fotoförbud.

Inför Kendrick Lamar's spelning på Way Out West har GAFFA fått besked att inga fotografer kommer ha tillåtelse att fota konserten.

LÄS OCKSÅ: Drake slår nytt historiskt rekord

Vi är väl medvetna om att Kendrick Lamar knappast reagerar nämnvärt på att GAFFA inte täcker spelningen, men om den samlade pressen går ihop tror vi på förändring. Ett fotoförbud går emot vår journalistiska integritet och det borde gälla alla medier med intresse för pressetik.

Vi vet också av erfarenhet att en protest faktiskt kan medföra förändring. Det är bara att titta på vårt grannland Norge. De senaste två åren har artister som Paul McCartney, Muse, Iron Maiden, Mariah Carey och Kiss rivit de impopulära fotokontrakten då Norges samlade media valt att annars bojkotta respektive konsert.

”En fotojournalists bilder är en lika viktig del av en redaktionell produkt som en journalistisk text, därför blir det här ett angrepp på vårt arbete vi inte kan tolerera”, skrev GAFFA Norges chefredaktör Tord Litleskare i ett statement tidigare i år.

LÄS OCKSÅ: Polisen ändrar historien om rockpensionärerna 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA