x

Politiker rasar mot Jimmie Åkessons P3-utspel

Politiker rasar mot Jimmie Åkessons P3-utspel

Tidigare idag intervjuades Jimmie Åkesson i P3:s Morgonpasset som en del av radioprogrammets valspecial.

Varje partiledarbesök inleds med att en satir från P3:s TankesmedjanChristopher Garplind om det aktuella partiet. Så även i fallet SD, men när Jimmie Åkesson ombads reflektera kring humorinslaget är han inte nådig i sin kritik.

– Det är ungefär vad jag förväntat mig av den här skitkanalen. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det, men jag hade helst sluppit det, faktiskt, för jag känner inte att P3 är en kanal för mig, säger han i direktsändningen.

SENASTE: Efter krisen – nu går festivalarrangören i konkurs

På följdfrågan om han hade velat lägga ner radiokanalen säger han:

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan, för jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.

Många har reagerat starkt på den kommentaren. Jonas Sjöstedt tog till Twitter för att förmedla sin syn på saken:

"Vi har sett det i Ungern, Polen och i Danmark. Det första rasister och högerextrimister brukar göra vid makten är att angripa den fria kulturen och medias oberoende. Det ska inte få hända här."

LÄS OCKSÅ: Lämnade dottern för en konsert – riskerar 20 års fängelse

I en intervju med DN kallar Socialdemokraten Gunilla Carlsson utspelet ”ett totalt angrepp mot public service”. Christer Nylander, Liberalerna, hälsar i samma artikel att han blir bekymrad.

– Man måste som ledande politiker kunna klara av satir.

Kulturminister Alice Bah Kunkhe nämner i en kommentar till SVT Nyheter att det fria ordet är under attack.

– Jimmie Åkessons uttalande mot P3 och public service är ett av de grövsta påhopp jag hört under min tid som kulturminister. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet.

Även Sveriges Radios VD, Cilla Benkö, kommenterar kritiken.

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som VD. Det finns inga planer på att lägga ned P3, säger hon till Sveriges Radio.

MEST LÄST: Känd svensk skådis attackerade duo under konsert


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA