x

MEST LÄST: P3 delar Jimmie Åkesson-roast – och kommentarsfältet svämmar över

MEST LÄST: P3 delar Jimmie Åkesson-roast – och kommentarsfältet svämmar över

Igår var det Jimmie Åkessons tur att besöka Kalle Berg, Kodjo Akolor och Hanna Hellqvist i Morgonpasset för en utfrågning inför valet.

Varje partiledarbesök inleds med att det aktuella partiets ledare roastas i sann satir-anda. Så även i fallet SD, men när Jimmie Åkesson ombads reflektera kring humorinslaget är han inte nådig i sin kritik.

– Det är ungefär vad jag förväntat mig av den här skitkanalen. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det, men jag hade helst sluppit det, faktiskt, för jag känner inte att P3 är en kanal för mig, säger han i direktsändningen och lät samtidigt meddela att om han hade varit chef för radiostationen hade han lagt ner den för länge sedan.

– För jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom, säger han.

SENASTE: Splittras efter sexuella övergrepp-anklagelse

Via Facebook har nu Morgonpasset delat Jimmie Åkesson-roasten och den tog ordentlig spridning. I skrivande stund har den delats av över 1 000 personer och står med över 1 600 kommentarer. Ett litet utdrag om vad som sägs:

"Utan att lägga nån som helst bedömning i vem som är mottagaren. Detta är fan i mig pinsamt Sveriges Radio och P3. Detta är varken satir eller humor, det är mobbning. Inte ok"

"Otroligt besviken! Det var sista gången P3 hördes på min radio! Hur kan man få sända radio med så tydligt vänstervridna åsikter och dessutom vifta med det i ansiktet på Åkesson?! Oproffsigt, pinsamt, dåligt, omoget, dumt och så lågt det går att sjunka!! Ni borde be Åkesson om ursäkt för denna fruktansvärda intervju!"

LÄS OCKSÅ: Efter krisen – nu går festivalarrangören i konkurs

Medan andra ställer sig på Morgonpassets sida:

"Jösses. 30-50 kommentarer på de andra roastarna som är lika elaka/roliga - och få svar är negativa. Men när någon är elak mot stackars Jimmie kommer 500 hatkommentarer. 

SD-svansen är så sjukt lätkränkt trots att ni tjatar så mycket om yttrandefrihet"

"Detta har P3 gjort med alla partiledare. Ingen reaktion från SD-svansen. Men om någon skämtar om SD så ska politisk satir förbjudas."

LÄS OCKSÅ: Lämnade dottern för en konsert – riskerar 20 års fängelse

Morgonpasset har i sin tur svarat på anklagelserna med ett längre meddelande:

"Heej! Det här väcker många starka känslor och vi fattar det. Vi har även märkt att vissa frågor dyker upp flera gånger så har sammanfattat lite vad vi har svarat för er som missat det.
Nej, vi är absolut inte för mobbning. Det här är satir och det är hårt, vilket lite är grejen med satir. Som makthavare är gränsen dessutom lite högre för hur tuff satir man kan utsättas för. Det är meningen att det ska vara personligt och svida lite. Humor är en del av det vi gör här på P3 och den här gången har vi valt roast som humorinslag i vår valbevakning. Med det sagt är det en ganska liten del av valbevakningen, den stora delen ligger i själva intervjun med alla partiledare där vi tar upp frågor som berör unga, dvs vår publik. Hoppas ni lyssnar på dem också, de är nämligen länkade i varje videoklipp. 
Vi har gjort samma grej med alla partiledare, det är alltså inte endast Jimmie Åkesson som fått en satirisk biografi och ja, alla har fått höra om både sitt utseende, sin politik och person. Alla partiledare vet även om att de ska bli roastade. Vi fattar också att den här humorformen inte går hem hos alla och att alla biografier inte upplevs som lika roliga av alla. Olika personer, det gäller både ni som tittar på roasten och partiledarna, reagerar olika på olika skämt helt enkelt. Och så får det vara. Men vi har gjort så här med alla partiledare."

Går roasten för långt? Kolla in klippet här.

MEST LÄST: Känd svensk skådis attackerade duo under konsert


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA