x

Konfettimaskin skadade 2 åskådare – nu har Gröna Lund utrett händelsen

Konfettimaskin skadade 2 åskådare – nu har Gröna Lund utrett händelsen

Under en konsert med Hov1 på Gröna Lund 22 augusti skadades två tjejer efter att ha träffats i huvudet av ett munstycke till en konfettimaskin. Efter händelsen tog Gröna Lund och leverantören av dessa konfettimaskiner masiken direkt ur bruk, i avvaktan på en utredning. Nu är utredningen klar och visar att den aktuella maskinen saknade en packning vilket resulterade i att munstycket lossnade från sin trycktank. Ett flertal åtgärder har nu vidtagits för att detta inte ska kunna hända igen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

SENASTE: Svensk skolas undervisning: "afroamerikansk musik är satanistisk"

Det var under den sista låten av konserten med Hov1 på Gröna Lund som det användes speciella konfettimaskiner av typen Stadium Shots för att skjuta ut konfetti från scenen. En av konfettimaskinerna, som består av en trycktank och ett tubliknande munstycke, sköt av okänd anledning plötsligt iväg sitt munstycke ut i publiken. Munstycket landade i huvudet på två tjejer, 15 år och 16 år gamla, som togs till sjukhus. Den ena tjejen fick sy några stygn i huvudet och den andra fick en hjärnskakning, men de kunde lämna sjukhuset morgonen därpå.

– Vi beklagar verkligen det som drabbade de här tjejerna och deras närstående. Som arrangör av konserten tar vi självklart fullt ansvar för den här händelsen. Vi har haft en nära dialog med tjejerna och deras familjer och kommer att fortsätta med det. Vi känner oss även trygga med de extra rutiner och säkerhetsåtgärder som vår teknikleverantör nu har vidtagit, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

REPORTAGE: Statement Festival – "Alla är besökare, arrangörer och artister"

Efter händelsen valde Gröna Lund och leverantören av dessa konfettimaskiner att ta alla liknande maskiner ur bruk tills dessa att en utredning kunde visa på vad som felat. Nu när utredningen är klar lovar leverantören att skärpa sina rutiner och utföra separata besiktningar av packningarna på dessa konfettimaskiner inför varje gång de ska användas. Leverantören kommer även att bygga till en extra säkerhetsåtgärd i form av en separat kedja mellan varje konfettimaskins trycktank och munstycke.

MEST LÄST: Sverige blir med ny rockfestival – 16 akter bokade


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA