x

U2 hånade Jimmie Åkesson – nu svarar SD

U2 hånade Jimmie Åkesson – nu svarar SD

Igår skrev vi om U2:s hån mot Jimmie Åkesson. Nu har Sverigedemokraterna kommenterat händelsen.

– När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono. Det är alltid beklagligt när människor sprider felaktiga uppgifter om ett politiskt parti, oavsett vilket parti. Primärt vänder jag mig emot den polarisering och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer, säger Henrik Gustavsson informationchef på Sverigedemokraterna till Aftonbladet.

Även Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommenterar händelsen. På sin Facebooksida skriver han: ”Förstod först idag att orsaken till att Bono i drygt 30 år har sjungit om att han aldrig kan hitta det han letar efter är att han är kognitivt utmanad.”

LÄS OCKSÅ: Spiritualized till Sverige

Det var under en spelning i Paris som U2:s frontman Bono iklädde sig rollen som den satiriske djävulskaraktären MacPhisto och tog till orda om Jimmie Åkesson och Sverige.

 – Jag har just kommit tillbaka från Sverige. Jag visste inte hur mycket jag tyckte om svenskarna: Långa, blonda, blåögda …och tråååkiga. Men nu, förefaller det som att svenskarna har börjat upptäcka sin ariska potential, sa Bono som MacPhisto, och fortsatte sedan skandera J-Jimmie Åk-Åk-Åkesson flera gånger, sa MacPhisto (Bono.)

LÄS OCKSÅ: Här är punkarnas första låt på 15 år

MacPhisto är en återkommande karaktär bandet använt sig av för att kommentera politiska frågor. U2:s gitarrist The Edge har tidigare sagt att karaktären är: ”ett perfekt redskap för att säga motsatsen till vad du egentligen menar.”

Se en video från händelsen här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA