x

Ja till kritiserad upphovsrättslagstiftning

Ja till kritiserad upphovsrättslagstiftning

EU-parlamentet har beslutat om nya regler gällande upphovsrätten på internet – något som kritiker menar kan leda till censur.

Förslagen som röstades igenom i EU-parlamentet under onsdagen är menade att säkra att den som ligger bakom ett verk faktiskt får betalt, när musik, fotografier, videor och text – som är skyddade av upphovsrätten, delas på nätet.

Ett av förslagen gäller ett upphovsrättsfilter som placeras på sociala medier för att förhindra upphovsrättskyddat material från att spridas utan tillstånd. Men de nya lagarna kritiseras av många som menar att de kan komma att leda till massiv censur.

LÄS OCKSÅ: McCartney avslöjar: onanerade med Lennon

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det idag”, skrev EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) på Twitter.

”Gick åt helvete i omröstningen om copyright. Såväl det som kallats ”länkskatt” som ”uppladdningsfilter” gick igenom”, twittrade den moderata ledamoten Christofer Fjellner.

Artikeln fortsätter under tweeten.

LÄS OCKSÅ: Erkänner att vissa låtar är sexistiska 

De nya förslagen tas nu vidare till förhandlingar mellan ministerrådet och parlamentet som inleds senare i höst. Först efter det kan en ny lag träda i kraft.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA