x

Legendariska 80-talsartister till ny svensk festival

Legendariska 80-talsartister till ny svensk festival

Enligt Wikipedia är italodisco: ”dansmusik, huvudsakligen från Italien, under åren 1983-1989. Musiken är helt synt-baserad med väl utvecklade basgångar, ofta med ett på den tiden relativt högt tempo (120-130 BPM). Melodierna är lätta, melodiösa ibland med moll-inslag. Texterna, oftast på engelska men ibland på italienska, är okomplicerade och ibland till och med naiva.”

En träffande beskrivning. Man lyfter också fram att några av de låtar som starkast förknippas med genren – och med 80-talet överhuvudtaget – är Disco Band, Delirio Mind och Mirage av italienska Scotch. Och nu blir nyss nämnda akt en del av en nystartad festival i Sverige. Räkna med nostalgi när Vince Lancini projekt äntrar scenen på Musikens Hus i Göteborg som höjdpunkten på #Beatboxgbg – en italo disco-festival där liveakter, DJ:s och publik tillsammans kommer förvandla Musikens Hus till en pulserande nattklubb i Milano anno 1986, hälsar arrangören.

LÄS OCKSÅ: Ställer in Sverigespelning efter dödsfall

Italo disco 2018 är dock inte bara nostalgi. Liksom många andra genrer, så lever den i högsta grad vid sidan av det generella mediebruset. Till #Beatboxgbg kommer bland annat svenska Italove, som har en trogen och hängiven publik bland annat i Mexiko och Ryssland. Från Italien kommer också duon Italoconnection, anförda av Fred Ventura, som vid sidan av till exempel just Scotch, Ken Laszlo, Ryan Paris och Spagna också var en del av den våg av italo disco som invaderade topplistorna i mitten 80-talet.

LÄS OCKSÅ: Festivalen ställer in – och folk är inte glada

Vid sidan av de etablerade namnen på festivalen kan också nämnas Italo Bitches, till hälften hemmahörande i Göteborg, som på senare tid låtit tala om sig i många olika sammanhang på lokala scener och i Stockholm.

På festivalen uppträder också den teatraliske Tobias Bernstrup och Hisingsbandet Disco Digitale.

Festivalen sker på Musikens Hus i Göteborg, 22 september.

RECENSION: Aphex Twins nya: "Förutsägbart oförutsägbart"

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA