x

Förslaget: Förenkla alkoholtillstånd för kulturutövare

Förslaget: Förenkla alkoholtillstånd för kulturutövare

Under de senaste åren har flera mindre kulturarrangörer runt om i landet tvingats lägga ner sina verksamheter på grund av krångliga tillståndsregler för bland annat ljudvolym eller alkoholtillstånd. Senast förra veckan skrev vi om Plan B i Malmö som tvingats stänga ner tillfälligt efter att polisen klassat verksamheten som olaglig.

Nu har ett förslag inkommit till Göteborgs stad där man vill underlätta för klubbrarrangörer genom 'förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar.’

”Under de senaste åren har flera mindre kulturarrangörer i Göteborg fått lägga ner sina verksamheter på grund av krångliga tillståndsregler. Nu senast har anrika Truckstop Alaskas verksamhet hotats, vilket har fått en stor mängd kulturpersonligheter och -konsumenter att protestera. Ett av grundproblemen är att de alkoholtillstånd som kan sökas är helt anpassade för näringsverksamhet medan många kulturverksamheter bedrivs som ideella föreningar utan vinstintresse”, skriver Mathias Krusell som står bakom förslaget.

LÄS OCKSÅ: Till sjukhus efter hundattack – ”golvet var helt rött av blod”

Han skriver vidare att det finns vissa krav på exempelvis vakter, anställd personal med mera i kommunens riktlinjer som inte är nödvändiga för kulturföreningar. Att myndigheter borde ta tydligare hänsyn till skillnaden mellan kommersiella verksamheter och ideella föreningar, så att ideella kulturföreningar inte blandas ihop med restaurangbranschen.

”Vi vill se en ökad möjlighet för den här sortens verksamhet att leva och utvecklas och vill därför att Kulturnämnden tillsammans med Idrott- och föreningsnämnden får i uppdrag att ta fram ett förslag på ett förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar som stärker både kultur- och föreningslivet”, skriver Krusell avslutningsvis.

Läs hela förslaget här

LÄS OCKSÅ: Släpper debutalbum om vem han identifierar sig som


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA