x

Polisen med större resurser – vill stoppa festerna

Polisen med större resurser – vill stoppa festerna

Rejvfenomenet är inget i nytt i Sverige. I slutet på 90-talet blomstrade scenen med klubbar som Docklands, och nu på senare år har rejvkulturen fått ett uppsving igen och idag är den starkare än på länge.

I storstäderna finns många alternativ, musikintresserade dansentusiaster kan dansa sig genom nätterna på både illegala skogsrejv eller på lagliga tillståndsgivna fester i lokaler eller utomhus.

LÄS OCKSÅ: Tricket som fick oss att falla för Spotify

Den här typen av fester har alltid funnits på polisens agenda – de illegala av förklarliga skäl, men de har också varit ett mål för polisens ”war on drugs”. Nu har polisen tröttnat och kommer att satsa mer på att stoppa festerna – i alla fall i Stockholm skriver SVT Nyheter.

– Vi kommer att ta ett rejält omtag till nästa säsong där vi har poliser som arbetar med särskilt prioriterat fokus på rejvfesterna under vissa arbetspass, säger Julia Larsson, polis på Östermalm i Stockholm till SVT. 

Hon berättar att det i hennes arbetsområde kan vara upp till fem fester under en helg. Under slutet på sommaren har polisen arbetat aktivt med att söka upp och stänga ner festerna.

–  Flertalet är unga på de här festerna och det är stor omfattning av narkotika, säger Julia Larsson.

LÄS OCKSÅ: Döms till 28 års fängelse för dråp 

Det finns ingen exat plan på hur den speciella satsningen ska se ut, men ambitionen är att polisen ska ha en busstyrka i yttre tjänst som åker runt till festerna de fått klagomål kring – i mån av tid. Det här prövades i slutet på augusti, då stoppades en handfull fester efter klagomål från boenden i områden runt festerna.

Även i Göteborg har sommarens fester fått polisen att agera.

– Det är ett problem när de startar sina högtalaranläggningar och kör dygnet runt. Det stör väldigt många människor runtomkring och i år har vi jobbat extra med att de inte ska ha fester i närheten av bostadsområden, säger lokalpolisområdeschefen Dan Windt till SVT.

KRÖNIKA: "Det är pinsamt att både Norge och Danmark lyckas bättre"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA