x

Framför amerikansk indieklassiker i Sverige

Framför amerikansk indieklassiker i Sverige

När den amerikanska alternativrockens 90-tal ska sammanfattas har Built To Spill en given roll. Inte nödvändigtvis för att de alltid skramlade så annorlunda från andra band, utan snarare för att de gjorde det bättre och mer angeläget än de flesta. Och trots att Built To Spill har fortsatt släppa relevant musik så har det nu blivit tid att hylla deras kultförklarade skiva Keep It Like A Secret från 1999. 

LÄS OCKSÅ: Ny serie om musikhistoriens största mysterier
 
– Med medryckande popmelodier och okonventionella, fragmentariska kompositioner så byggde den egensinne bandledaren Dough Martsch upp en hängiven fanskara – alltid förankrat i den underjord som en gång formade bandet. Och precis som kollegan J Mascis i Dinousar Jr så blev Martsch något av en osannolik gitarrhjälte, som arrangören Luger skriver i ett pressmeddelande.

Artikeln fortsätter under videon.

Av olika anledningar slapp dock Built To Spill bära oket av att tituleras rockens nästa stora hopp. Kanske är det just därför som bandet har kunnat fortsätta släppa relevant musik tillsammans, nu senast med Untethered Moon från 2015.

LÄS OCKSÅ: Avantgardet släpper album och drar på turné
 
Men trots att Built To Spill har fortsatt skapa bra musik så har det nu blivit dags att blicka bakåt och hylla deras kultförklarade skiva Keep It Like A Secret från 1999. Ett album som både fans och kritiker gärna använder de mest översvallande av uttryck för att beskriva. Exempelvis så tilldelades skivan det ovanligt höga betyget 9.3 av den inflytelserika musiksidan Pitchfork. Så ta chansen att se när det här indierockbandet spelar en av sina allra bästa skivor på Debaser Strand i Stockholm. Spelningen sker 12 maj. Biljetter släpps fredag 28 september klockan 11:00 via Luger.se.

LÄS OCKSÅ: "Det är pinsamt att både Norge och Danmark lyckas bättre"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA