x

Bono häcklade Jimmie Åkesson – igen

Bono häcklade Jimmie Åkesson – igen

Under U2:s spelning i Paris i början på september dök frontmannen Bono upp i rollen som den satiriske djävulskaraktären MacPhisto och yttrade ett par ord om Jimmie Åkesson. I helgen gjorde han det igen. 

När U2 spelade i Köpenhamn i lördags dök Bono återigen upp iklädd rollen som MacPhisto och gav både dansk integrationspolitik och Jimmie Åkesson en känga.

LÄS OCKSÅ: Kim Larsen är död

– Ni bannlyser burka och konfiskerar smycken från de där hemska asylsökanden. Bravo. Folkets makt. Makt till mitt folk. Folk som Viktor Orbán i Ungern. Underbar, underbar man. Jimmie Åkesson i grannlandet Sverige, sa Bono i rollen som den satiriske MacPhisto från scenen, och gjorde en Hitlerhälsning när han uttalade Åkessons namn. 

Artikeln fortsätter under videon

Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson, kommenterar Bonos uttalande till Aftonbladet såhär: ”De anspelningar som ännu en gång förs fram är synnerligen anmärkningsvärda och på en sådan låg nivå att det egentligen inte förtjänar vidare bemötande”. 

LÄS OCKSÅ: Machine head splittras

”I stället för att bidra till ett konstruktivt samtal där argument möter argument sprider han felaktigheter som leder till mer polarisering och mer stigmatisering. Det är ett utgångsläge som jag menar är destruktivt för samhällsdebatten och som istället för att bidra till utveckling och skapar motsatt effekt”.

MacPhisto är en återkommande karaktär U2 använt sig av för att kommentera politiska frågor. Bandets gitarrist The Edge har tidigare sagt att karaktären är: ”ett perfekt redskap för att säga motsatsen till vad du egentligen menar.”

LÄS OCKSÅ: Spotify lanserar DNA-baserade spellistor


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA