x

Övertygad om att Ryssland förgiftade honom

Övertygad om att Ryssland förgiftade honom

En medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot vårdades på sjukhus efter att ha blivit förgiftad tidigare i september. Han hälsar nu att han är ’övertygad’ om att rysk underrättelsetjänst låg bakom attacken.

Kanadensisk-ryske Pjotr Verzilov, som skrevs ut från ett sjukhus i Tyskland i onsdags sa till den tyska tidningen Bild att det troligtvis var Rysslands militära underrättelsetjänst GRU som förgiftade honom.

LÄS OCKSÅ: Bastille till Sverige 

– Förgiftningen var så professionell att jag inte kan se någon annan slutsats, säger Verzilov.

– Det är möjligt att de testade en ny giftcocktail på mig, för förgiftningen jag utsattes för uppträdde annorlunda än det brukar, det tog inte flera dagar innan jag märkte något, jag blev akut sjuk, fortsatte han.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Livemusik är den ultimata flykten från "digital overload"

Verzilov blev inlags på en klinik i Moskva efter att uppvisat symptom som synbortfall och disorientering. Han flögs senare till Tyskland och las in på ett sjukhus i Berlin. Där sa läkarna att Verzilov kan ha blivit utsatt för ett gift som påverkar nervsystemet.

Artikeln fortsätter under videon.

När läkarna skrev ut honom i onsdags sa de åter att symptomen troligtvis berodde på att han fått i sig någon typ av gift. Men kunde inte med säkerhet slå fast vad som orsakat hans sjukdomstillstånd.

Verzilov och andra Pussy Riot-medlemmar fick 15 dagars fängelse efter att ha stormat fotbollsplanen under VM-finalen i juli – som en protest mot rysk politik.

LÄS OCKSÅ: Vinn biljetter till hemlig Robyn-spelning 

Verzilov tror dock att han blev förgiftad på grund av sina försök att granska tre ryska journalisters dödsfall i Centralafrikanska Republiken.

– Jag tror det är anledningen till att rysk underrättelsetjänst ville förgifta mig. Jag tror det är ett mer sannolikt motiv än demonstrationen under VM, sa Verzilov.

LÄS OCKSÅ: Bono häcklade Jimmie Åkesson – gjorde Hitlerhälsning 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA