x

Klassiskt gig-ställe ska renoveras – men sanningen är en annan

Klassiskt gig-ställe ska renoveras  – men sanningen är en annan

Skånegatan 80 har en speciell plats i den svenska musikhistorien. Under 90-talet huserade Hannas Krog och Källare i lokalen, där tog Havsänglar – som senare skulle bli Sveriges största rockband, Kent, sina första stapplade steg, jämte band som Popsicle, Wannadies, Atomic Swing och andra 90-tals-kreddiga indieakter – och personer. På senare år har stället varit känt som Pet Sounds Bar – som 2015 blev PSB.

Men nu är lokalen igenbommad och på fönstret sitter en skylt med texten: "På grund av omständigheter bortom vår kontroll så har vi tvingats stänga denna era av PSB. Vi önskar de nya ägarna lycka till med renoveringen och hoppas att de snart öppnar igen”.

LÄS OCKSÅ: Geoff Emerick är död

Nu rapporterar Stockholmdirekt att det inte alls handlar om någon renovering. I själva verket har staden dragit in serveringstillståndet för krogen. Och att omständigheterna till stängningen skulle ligga bortom bolagets kontroll är inte heller sant.

Enligt Stockholmdirekt ska ägaren undanhållit skatteuppgifter till den grad att de krävts på två miljoner kronor i skatteskuld. Något ägaren Arnaldo Villanueva förklarar med att han varit frånvarande då, på grund av familjeskäl.

– När jag kom tillbaka var det rörigt och redovisningen helt klart misskött. Summan har betalats tillbaka, men det fanns också felaktigheter i Skatteverkets bedömning som kommer att överklagas, säger Arnaldo Villanueva till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Skepta till Sverige 

På grund av det ekonomiska trasslet såldes krogen vidare. Arnaldos avtal med hyresvärden upphörde den 1 juni och i samband med det försvann också serveringstillståndet. Verksamheten överläts då till det nya bolaget PSB Bar AB.

Men trots att de nya ägarna saknade eget serveringstillstånd har man kunnat avnjuta en öl på PSB hela sommaren. Man ansökte om ett nytt serveringstillstånd men fick i augusti avslag på ansökan. Carina Cutlip på tillståndsenheten berättar för Stockholmdirekt att man vid två tillsynsbesök uppfattat att samma ägare som styrde det förra bolaget nu även styrde det nya. Och eftersom de sett tydliga kopplingar mellan den nya och den tidigare tillståndshavare misstänkte de att allt inte redovisats på ett korrekt sätt och kunde därför inte utfärda något nytt tillstånd.

LÄS OCKSÅ: "Förbjud smartphones på konserter"

Arnaldo Villanueva menar dock att det rör sig om missförstånd runt ett kontrakt mellan den nya ägaren, honom och bostadsföreningen och att han inte haft mer att göra med det nya bolaget än att han försökt hjälpa dem. Hans eget bolag gick i konkurs i september.

Avlslaget på serveringstillståndet har inte överklagats och läget för PSB Bar är i nuläget låst och beskrivs som: ”en soppa av såväl bostadsrättsföreningen, tillståndsenheten, ägaren och den fastighetsjurist som brf:en anlitat för att sköta överlåtelsen”.

KRÖNIKA: "Jag vill prata om det kassa med kasetter"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA