x

Nya turer kring den mansfria festivalen – JO kräver svar

Nya turer kring den mansfria festivalen – JO kräver svar

Långt innan den ”cismans-fria” Statement Festival ägde rum gjordes flera anmälningar mot festivalen till Diskrimineringsombudsmannen (DO), vilket ledde till att DO påbörjade en granskning mot festivalen.

DO hann dock inte ge något besked förrän festivalen ägde rum, och något svar har fortfarande inte kommit från DO – mer än en månad efter det att festivalen ägt rum. Nu har även Justitieombudsmannen kopplats in, rapporterar Göteborgsposten.

LÄS OCKSÅ: Polisen stoppar Emmabodafestivalen

Den långa hanteringstiden av ärendet fick en man att göra en JO-anmälan, och nu kräver JO svar från DO om hanteringen av ärendet.

 – Vi har fått in ett kompletterande yttrande från arrangörerna som vi ska granska innan vi fattar ett beslut, säger DO:s presstalesperson Clas Lundstedt till Nyhetsbyrån Siren, skriver GP. 

LÄS OCKSÅ: Legendariskt Bob Dylan-album blir film

I DO-anmälningarna från tidigare i år stod bland annat:

”Detta antyder att anordnarna anser att 'cis-män' kollektivt är ansvariga för sexuella övergrepp i samhället”, ”Det känns obehagligt och kränkande att utestängas från arrangemanget beroende på mitt kön” och ”Var god gör något åt sådana här bakåtsträvare som tycker det är okej att diskriminera på detta vidriga vis.”

Det hela kompliceras möjligen av att den ”cisman-fria”festivalen inte stoppade någon från att komma in – helt oavsett kön.

LÄS OCKSÅ: Vaknade och insåg att han missat spelning framför Kungen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA