x

Kommande Broder Daniel-dokumentären – se inledningen

Kommande Broder Daniel-dokumentären – se inledningen

I år är det tio år sedan det ikoniska Göteborgsbandet Broder Daniel spelade sin avskedskonsert på Way Out West i Slottsskogen, efter gitarristen Anders Göthbergs tragiska självmord. Bandet som hade sitt genombrott på 90-talet är långt ifrån bortglömt och fortfarande är saknaden bland fansen stor.

2014 fick amerikanerna Amelia Trask (regissör) och Sascha Hecht (producent) nys om bandet. Båda hade länge jobbat inom musikindustrin men aldrig tidigare hört talas om Broder Daniel. De blev genast hänförda av gruppens speciella aura och deras hängivna skara av fans.

Duon fick snart känslan av att det fanns mer till Broder Daniels historia än vad som tidigare berättats. De bestämde sig för att börja undersöka vad som egentligen hände med detta svenska kultband som haft sån stark kulturell påverkan.

MEST LÄST: Ghost-rättegången avgjord

De ville skapa en ny slags dokumentär om det legendariska bandet där de på ett personligt sätt fångar ett perspektiv från insidan. Filmens titel fick bli I’ll Be Gone efter en av Broder Daniels låtar.

Filmmakarna  tog kontakt med frontmannen Henrik Berggren, men då han diagnostiserats med kroniskt trötthetssyndrom insåg de att sjukdomen hade påverkat hans minne. Fem andra personer, alla med sin unika koppling till Berggren, fick hjälpa till att måla upp en ny bild av händelser och ifrågasätta vad man tidigare trott varit fakta om gruppen.

För närvarande är filmen i en postproduktion. Trask och Hecht söker bidrag genom kickstarter för att kunna slutföra projektet och släppte för några timmar sedan ytterligare ett klipp från dokumentären.

I det här drygt tre minuter långa klippet ser du dokumentärens inledning.

LÄS OCKSÅ: Turnéklara The Plan tillägnar ny känslosam låt till bortgångna bröder


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA