x

Frej Larsson frias – stod åtalad på grund av låttext

Frej Larsson frias – stod åtalad på grund av låttext

Rapparen Frej Larsson stod åtalad för hot mot tjänsteman. Idag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom – Frej Larsson frias.

”Tingsrätten har ansett att bevisningen inte räckt för att binda just honom till publiceringen av Instagraminlägget. I fråga om låten på Spotify har det inte bevisats att artisten hade uppsåt till ett allvarligt menat hot om våld. Åtalet har därför ogillats”, skriver Stockholms Tingsrätt i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Frej Larsson gripen – på grund av låttext

Det hela började i februari i år då Frej Larsson instagrammade en bild på en guldfisk och skrev att han döpt fisken till Annika Ljung, och att Annika Ljung skulle filéas på valborg. Tillsammans med hashtaggen #dåskahonskjutas. Bilden följdes sedan av en låt som laddades upp på Spotify där polisen nämndes vid namn i texten. 

– I åtalet påstods att det var artisten själv som lagt upp inlägget på Instagram och tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräcklig bevisning för det påståendet. Han frias därför på den punkten. Tingsrätten har därmed inte haft anledning att pröva om Instagraminlägget i sig kan anses utgöra ett hot om våld, säger rättens ordförande, rådmannen Maria Hellberg.

LÄS OCKSÅ: Bon Jovi till Sverige 

När det gäller låten kunde åklagaren bevisa att Frej låg bakom den och att han sett till att den laddats upp på Spotify. Tingsrätten kom vidare fram till att låttexten kan anses innehålla hot om våld och att det bevisats att målsägande uppfattat låten som ett hot. Men för att någon ska dömas för hot mot tjänsteman krävs också att denne haft uppsåt till att förmedla ett allvarligt menat hot om våld. 

– Tingsrätten har bedömt att det mesta talade för att artistens huvudsyfte med låten har varit att kraftfullt, med sitt språkbruk, protestera mot att en polis uttalat sig i fråga om vilka spelningar som arrangörer bör boka. Enligt tingsrätten har uppsåt till brottet inte kunnat bevisas och artisten frias därför också från åtalet rörande låten på Spotify, säger Maria Hellberg i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Tommy Körberg ger Tomas Ledin en riktig känga


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA