x

MEST LÄST: Svenskt företag tvingas betala världskänd dörrvakt 450 000 kronor

MEST LÄST: Svenskt företag tvingas betala världskänd dörrvakt 450 000 kronor

Den tyska technoklubben Berghain är känd för att vara extremt svår att komma in på. Beslutet om vem som får komma in tar den ikoniske dörrvakten Sven Marquardt.

Nyss nämnda inkastare blev inte alls glad när han fick nys om att några svenskar jobbade med ett kortspel som just handlade om att försöka komma in på klubben. Berghain lyckades stänga ner spelmakarnas Kickstarterkampanj och spelet bytte då namn från Berghain Ze Game till Bergnein i ett fösök att lugna konflikten.

LÄS OCKSÅ: Robyn gör två unika Sverigespelningar

Detta räckte tydligen inte utan bouncern stämde spelmakarna för att det i spelet finns en karikatyrbild av honom som han inte godkänt. Domen är nu klar och spelföretaget Ninjaprint tvingas betala 150 000 kr i skadestånd och dessutom 300 000kr i rättegångskostnader till Sven Marquardt.

En av spelets skapare Alexander Kandiloros, som har bakgrund inom juridik, skriver följande till Musikguiden:

“Absurt att en undergroundklubb skickar en armé av advokater efter en indiespelutvecklare som gör ett larvigt kortspel. Satiren är död i Sverige, jag kan inte tolka domen annorlunda. Den är så extrem att den till och med kräver att vi förstör alla exemplar vi eventuellt har kvar av vårt satiriska tryckfrihetsskyddade verk".

Nu vill spelmakarna ge ut en ny version av spelet där de döper Svens karaktär till Schwein, tyska för svin.

LÄS OCKSÅ: Fejkade till sig en Europaturné – med påhittat band


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA