x

Nu ska rockscenen bli mer jämställd – här är din chans att synas

Nu ska rockscenen bli mer jämställd – här är din chans att synas

För 14:e året i rad erbjuder Studiefrämjandet nya talanger en scen på Sveriges största hårdrocksfestival: Sweden Rock Festival. Scenen heter Nemis och fokus ligger på att göra scenen jämställd. Detta har i år tydliggjorts med hjälp av det parallella projektet Sweden Rock-kollo. Nu startar uttagningen till sommarens festivalscen och ansökan är öppen för musiker i hela Sverige.

Hälften av banden som väljs ut ska vara kvinnodominerade, alternativt frontas av en kvinna. Syftet är att uppmuntra fler unga kvinnor att spela hårdrock.

– Tillsammans med satsningen på Sweden Rock-kollo som vi också gör med Studiefrämjandet vill vi fortsätta sända tydliga signaler om att hårdrocken är till för alla, oavsett om du vill stå på scenen eller i publiken, säger Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival.

MEST LÄST: Sweden Rock Festival presenterar storheter

Nemis – som står för New Music In Sweden, är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av alla. Bland de band och artister som gästat Nemis-scenen i Sölvesborg tidigt i sina karriärer finns Sparzanza, Sonic Syndicate, Emma Varg, Corroded, VA Rocks, Frantic Amber och Maidavale.

– Sedan 2010 har vi som landets största musikstudieförbund riktat in oss på att göra musikutövandet mer tillgängligt för alla som kan tänkas vilja delta, oavsett genre, säger Marcus Pehrsson, kommunikatör på Studiefrämjandets Riksförbund och fortsätter:

– Våra musikhus, replokaler och studior har tidigare inte varit lika naturliga mötesplatser för tjejer och icke-binära som för killar och män. Även på våra scener har killarna ofta dominerat men för varje år som går breddar vi vår deltagarbas, även inom rockmusiken.

LÄS OCKSÅ: Idag är det No Music Day – men vad innebär det?

På 2018 års festival gästades Nemis-scenen av Frontback (Växjö), Gaupa (Falun), Hedda Hatar (Lund), Nala (Göteborg), Spiral Skies (Stockholm), Nekrokraft (Linköping), Gain Eleven (Arvika) och Coldtears (Åstol).

Ansök om en plats på scenen via Nemis hemsida.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA