x

Svenskt band släpper musik – på minidisc

Svenskt band släpper musik – på minidisc

Allt går i cykler. Vinylen har fått en tydlig renässans, kassetten är på framfart och nu är det åter dags för minidiscen att ta plats i våra medvetanden.
 
Den svenska shoegaze/drömpop-gruppen Mutant Gredelin har alldeles nyligen släppte en längre EP på detta format som hade sin storhetstid runt millenieskiftet men totalkvaddades av MP3:ns genomslag.
 
– Våra tankar kring att släppa på minidisc är nog först och främst att det är en dålig idé. Hur många har kvar sina minidiscspelare, om de ens någonsin har haft nån, säger bandmedlemmen Zebastian Swarz till GAFFA och fortsätter:
 
– Vi tyckte om idén att släppa på ett otillgängligt format, att spela lite svårtflörtade och så. Vi tänkte att då kanske folk vill ha oss.
 
 
Gruppen ser också stor nostalgi i minidiscen.
 
– Både jag och Oscar (Widegren, reds anm.) använde oss flitigt av minidisc runt millenieskiftet. För mig är minidisc förknippat med en fin tid i tonåren, känslan av att sommarlovet aldrig tog slut. Det är ju också bra att folk kan spela över minidiscen med nåt annat när de tröttnar på vår skiva. Det är ju miljövänligt.
 
Zebastian ser det hela som ett icke-neurotiskt sätt att få folk att lyssna på ens musik i denna tid av streaming och hets.
 
– Det känns frigörande att lägga massa tid och energi på att släppa musik på ett format som väldigt få kan lyssna på.
 
 
Har du ingen minidisc kan du alltid lyssna på den finfina EP:n här:

LÄS OCKSÅ: Nytt Kent-coverband ser dagens ljus – lyssna här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA