x

Öppet brev till streamingjättarna: "Erkänn independentmusik"

Öppet brev till streamingjättarna: "Erkänn independentmusik"

Förra året gick knappt 20 procent av de globala intäkterna från streaming till independentsektorn – resterande 80 procent gick till majorbolag. En ny studie visar att 69 procent av independentartisterna tycker att dagens playlistkultur gynnar mainstreammusik, och 34 procent oroar sig över att behöva anpassa sig till mängden för att lyckas.

För att uppmärksamma independentartister i streaming-eran och lyfta potentiella effekter på mångfalden i musiken publicerar Record Union nu ett öppet brev till Amazon, Apple, Spotify och Youtube. Där de ber streamingtjänsterna erkänna independentmusik genom att skapa en tag för independentmaterial på sina plattformar.

– För att det musikaliska uttrycket ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt krävs att rådande musikklimat konstant utmanas. Vår uppfattning är att detta görs bäst av independentartister, vars kreativa frihet inte inskränks av majorbolagens avkastningskrav och jakt på ”hits”. De kan istället fokusera på sin inre kreativa vision och svarar oftast mot sig själva, säger Johan Svanberg, VD på Record Union i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Avslöjat: Världsartist klar för Melodifestivalen

I en nygjord studie med över tusen independentartister säger 74 procent att det är viktigt för deras karriär att deras musik kommer med på Spotifys playlists men enbart 22 procent säger att det är viktigt för karriären att bli signad av ett majorbolag.

- Det faktum att artister idag värderar playlistfeatures mer än att bli backade av ett stort skivbolag säger en del om hur maktbalansen i musikindustrin har skiftat och hur Spotify och de andra streamingtjänsterna har blivit vår tids gatekeepers för independentartister, säger Johan Svanberg.

Han fortsätter:

– Vi publicerar nu ett öppet brev till Amazon, Apple, Spotify och YouTube där vi ber dem att erkänna independentmusik genom att integrera en tag för independent-material i sina plattformar. Om inte streamingjättarna tar sitt ansvar och skapar bättre förutsättningar för independentartister att bryta igenom med sin musik kan det få negativa konsekvenser för framtidens musikklimat.

Läs brevet till streamingjättarna här: https://independenttag.com/

LÄS OCKSÅ: The Smashing Pumpkins till Sverige 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA