x

Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna

Timbuktu stämmer Sverigedemokraterna

Artisten och rapparen Timbuktu (Jason Diakité) stämmer Sverigedemokraterna på en miljon kronor – han anser att partiet gjort sig skyldiga till upphovsbrott, skriver Expressen.

Timbuktu menar att partiet använt sig av rader ur hans stora hit från 2005, Alla Vill Till Himlen Men Ingen Vill Dö, i sin valkampanj i höstas. Då de hade valaffischer med budskapet ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”.

I stämningsansökan står det: ”SD har uppsåtligen eller av oaktsamhet och utan kärandens tillåtelse i sin valkampanj i september 2018 använt texten 'Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön' på valaffischer i vart fall i Stockholm, vilket utgör ett upphovsrättsintrång i förhållande till den aktuella låttiteln och textraden i låtens refräng."

LÄS OCKSÅ: Lyssna på Håkan Hellströms färska singel – då släpps albumet

Jason Diakité och Universal kräver en miljon kronor i vite ”eller annat verkningsfullt belopp”. Dessutom yrkar de för att Sverigedemokraterna ska betala en ersättning på 250 000 kronor till Universal och 50 000 till Timbuktu.

Sverigedemokraterna menar dock att de inte gjort sig skyldiga till något upphovsbrott och att den text de använt var mer att räkna som ett allmänt uttryck.

Diakité upplevde det svaret som arrogant och förlöjligande och ansåg att SD utnyttjat hans verk i syfte att provocera honom, eller göra honom till åtlöje. Eftersom den används i ett sammanhang som är långt ifrån var han själv står, skriver hans juridiska ombud i stämningsansökan och menar att Timbuktus inställning till partiet är välkänd, rapporterar Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Celine Dion anklagas för Satanism

LÄS OCKSÅ: Hör Silvana Imams nya låt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA