x

Roskilde hjälper nedläggningshotad Malmöklubb

Roskilde hjälper nedläggningshotad Malmöklubb

Tidigare i veckan rapporterade vi om den tråkiga nyheten att en av landets mest uppskattade konsertscener tvingas lägga ner. Nu får verksamheten stöd av Roskilde Festival.

Den danska festivalen har genom åren skänkt överskottet av sin verksamhet till en rad välgörande ändamål – i år skänkte de över 700 000 kronor till Copenhagen Pride. Och nu skänker Roskildefestivalen 50 000 kronor till Plan B.

LÄS OCKSÅ: De väljs in i Rock and Roll Hall of Fame 2019

”Få ställen i Skandinavien har varit lika betydelsefulla undergroundkulturen som medlemsklubben Plan B. Deras dedikerade volontärer har arrangerat spelningar sedan 2015, och vågat satsa på akter många andra inte vågat boka”, skriver Roskildefestivalen på sin hemsida.

”Att stötta Plan B är att stötta något väldigt viktigt: alternativ kultur, nischad musik och viktigast av allt en plats där människor kan mötas och dela erfarenheter och reflektioner. Malmö kommer förlora något speciellt om Plan B inte får sitt nödvändiga tillstånd.”

LÄS OCKSÅ: Hör ny musik med Hurula – "den kommer ur hemska minnen"

Plan B har på senare tid kämpat för att möta myndigheternas krav för att göra sin verksamhet laglig. Klubben har genomgått en rad förändringar för att uppnå detta, men i veckan meddelade Plan B att de nått en punkt som gör att de väljer att lägga ner.

”Förra veckan meddelade Tillståndsenheten att vi inte får något alkoholtillstånd. I ansökningsprocessen har vi varit öppna och givit dem information som nu används mot oss […] Efter att vi diskuterat frågan och då vi gjort allt vi kan, kom vi fram till att Plan B inte längre är i en position där vi kan fortsätta arbeta”, skriver arrangörerna på Facebook.

Det politiska beslutet är ännu inte fattat, det sker 21 december.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-podden #4 – "Brohug, varför heter ni inte det?"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA