x

Musikhjälpen slog nytt rekord

Musikhjälpen slog nytt rekord

Igår kväll klockan 20:37 släpptes Musikhjälpens programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz ut ur glasburen i Lund. Och de kunde glädjas över att den årliga insamlingen stod med ett nytt rekord.

– Vi har sett ett enormt stort engagemang i år för allas rätt att funka olika. Vi är så otroligt imponerade och glada över att fler än någonsin tidigare i Musikhjälpens historia har bidragit med det de kan – det är precis vad Musikhjälpen handlar om, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen, i ett pressmeddelande.

Under de sex dygn trion direktsänt har rekordantalet 606 337 engagemang genomförts runt om i Sverige. Det kan jämföras med förra årets antal engagemang som landade på 586 000.

När sändningarna var över hade det samlats in 50 550 204 kronor.

– Lund har varit fantastisk som värdstad, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen, och fortsätter:

– Vi har haft massor av folk på torget dygnets alla timmar och det har varit otroligt många lokala engagemang, som inte bara fyllt torget utan skapat folkfest i hela stan. Vi har haft dansande poliser, bara en sån sak!  

Städerna som dragit in mest pengar

På https://bossan.musikhjalpen.se finns alla insamlingar som har anmälts inför och under Musikhjälpen-veckan. Dessa är taggade med ortnamn så man kan snabb se vilka orter som har dragit in mest pengar. Topp fem:

1. Hofors med bössan “Med kärlek från Hofors” – 438 000 kr
2. Varberg med bössan “Varberg för Musikhjälpen Fantastiska Underhållningsbandet” – 319 000 kr
3. Åre med bössan "MH18ÅRE" – 227 000 kr
4. Örebro med bössan “Örebro tillsammans mot Musikhjälpen” – 189 000 kr 
5. Lidköping med bössan “Lidköping för Musikhjälpen” – 122 000 kr

Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna. 

– Årets Musikhjälpen har varit den viktigaste någonsin – inte bara för allt enormt engagemang för allas rätt att funka olika, utan också för de viktiga samtal som alla deltagare har bidragit till att skapa runt om i landet. Det är samtal som har kraften att rasera murar, både här i Sverige och globalt, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen och fortsätter: 

– Alla de bidrag som kommit in till Musikhjälpen kommer nu att omvandlas till operativ verksamhet som kommer att göra en stor skillnad för människor med funktionsnedsättning i fattiga länder. Vi har redan fått in 33 projektansökningar på inkluderande och riktade projekt inom bland annat utbildning, sjuk- och hälsovård och påverkansarbete.

LÄS OCKSÅ: Gitarrist attackerade polis med kniv – medan hans hus brann upp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA