x

Punkveteraner rasar mot tiggeriförbud

Punkveteraner rasar mot tiggeriförbud

Idag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att Vellinge kommun tillåts införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Ett förbud som rör upp många känslor.

Några som tidigare engagerat sig i frågan är punkbandet Asta KaskI början på 2018 släppte bandet Några Jävla Spännen låt inspirerad av debatten om tiggeriförbud. Nu kommenterar punkikonerna även dagens beslut. På sin Facebook-sida skriver de:

”Tiggeriförbud i Vellinge klappat och klart. Som om det skulle lösa några som helst problem. Åter igen några ord från oss ang denna fråga:

Det som inspirerat till låten är debatten om tiggeriförbud. Inte sällan hänvisas det till "oärliga" tiggare och organiserad människohandel. Inte minst är det det sistnämnda som människor i gemen har som alibi för att vilja stoppa tiggeriet. Som om det vore att utöva något samhällsansvar att kriminalisera tiggeriet, för tiggarnas egen skull på något sätt.”

De fortsätter: 

”Man kan ju då fråga sig varför då detta "humana" motstånd till tiggarna också innefattar att behandla dem som ohyra, som något sanitärt olämpligt. Det är en sak att snacka i debatten och en annan hur man beter sig i det reella mötet med människor. Jag tycker mig se att det är ren primitiv egoism och främlingsfientlighet i sann "Sverigevänlig" anda som står i full blom i denna fråga."

LÄS OCKSÅ: Putin vill kontrollera rapmusik

"Resonemanget i texten är: 
Det är en sak att man inte vill ge någon krona till tiggaren i fråga för att man inte vill stödja, uppmuntra eller nära en människoförnedrande livssituation, men att åtminstone ge en medmänniska ett existentiellt erkännande genom att se dem i ögonen och säga hej när man går förbi kostar INGENTING", skriver Asta Kask vidare.

Läs hela inlägget här: 

LÄS OCKSÅ: Punkbandet väckte oro på Pensionsmyndigheterna 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA