x

Den mansfria festivalen fälls för diskriminering

Den mansfria festivalen fälls för diskriminering

Långt innan den ”cismans-fria” Statement Festival ägde rum gjordes flera anmälningar mot festivalen till Diskrimineringsombudsmannen (DO), vilket ledde till att DO påbörjade en granskning mot festivalen.

I DO-anmälningarna stod det bland annat:

”Detta antyder att anordnarna anser att 'cis-män' kollektivt är ansvariga för sexuella övergrepp i samhället”, ”Det känns obehagligt och kränkande att utestängas från arrangemanget beroende på mitt kön” och ”Var god gör något åt sådana här bakåtsträvare som tycker det är okej att diskriminera på detta vidriga vis.”

LÄS OCKSÅ: Punkveteraner rasar mot tiggeriförbud

DO hann dock inte ge något besked förrän festivalen ägde rum, men nu står det svart på vitt: Statement Festival fälls för diskriminering.

”Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”, skriver bland annat DO på sin hemsida.

LÄS OCKSÅ: Putin vill kontrollera rapmusik

Emma Knyckare har kommenterat beslutet via SMS:

”Vi har tagit del av beslutet från DO och det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen.”, skriver Expressen.

LÄS OCKSÅ: Pussy Riot och Dolores Haze gör gemensam sak


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA