x

"EU bör utreda kvinnors situation i musikbranschen"

"EU bör utreda kvinnors situation i musikbranschen"

Organisationen Keychange arbetar för att främja kvinnors plats i musikindustrin. De har bland annat lanserat ett initiativ för att öka jämställdheten på festivaler och branschkonferenser. Nu tar de frågan om en mer jämställd musikindustri till EU-parlamentet.

I slutet på november presenterade Keychange ett manifest i EU-parlamentet, i manifestet menar man att EU bör göra en grundlig utredning om kvinnors situation i musikbranschen. Bland annat vill Keychange underlätta för musiker att ta föräldraledigt, skapa gemensamma riktlinjer kring sexuella trakasserier och minska lönegapet mellan artister – enligt Keychange får män i genomsnitt 30 procent mer i lön än kvinnor hos de stora musikbolagen.

LÄS OCKSÅ: Hör Veronica Maggio-klassiker i skruvad julversion

– Det handlar om musikbranschens överlevnad. En modern musikbransch är också en jämställd musikbransch, säger Ragnar Berthling, verksamhetsledare på Musikcentrum som är en av de svenska aktörerna i Keychange, till Sveriges Radio.

– Genom att vi formellt lägger fram det här och genom att vi formellt har fått så mycket uppmärksamhet i media internationellt så tror jag att det kommer att få en enorm inverkan på alla nivåer, säger Berthling, fortsatt till SR.

Läs hela manifestet här.

LÄS OCKSÅ: Ariana Grande till Sverige 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA