x

New Order till Sverige

New Order till Sverige

Ur askorna av det legendariska postpunkbandet Joy Division steg New Order. Även de skulle uppnå ikonstatus och komma att bli ett av musikhistoriens allra mest inflytelserika och hyllade band. I sommar kommer de till Sverige.
 
När Joy Divisons sångare Ian Curtis liv fick ett tragiskt slut valde de resterande medlemmarna Bernard Sumner, Peter Hook och Stephen Morris att omedelbart upplösa bandet. Senare samma år kom de att bilda New Order, med Gillian Gilbert som nytillskott i gruppen och med Sumner som bandets motvilliga sångare.
 
"Med ett naturligt avstamp i den musikaliska värld som var Joy Division kombinerade New Order postpunk med New Yorks klubbscen, så som den lät i början av 80-talet. Resultatet blev ett helt nytt sound som kom att rita om kartan för musikhistorien för alltid", som arrangören FKP Scorpio skriver i ett pressmeddelande.

Från andra albumet Power, Corruption & Lies (1983) kom Blue Monday – en låt som inte bara golvade kritiker, men som sedan dess har blivit den mest sålda 12-tums-singeln någonsin med över tre miljoner sålda exemplar världen över. Låten har beskrivits som ”dansmusik för rockers” och har banat väg för crossover-artister som Primal Scream, The Prodigy, LCD Soundsystem och The Chemical Brothers.
 
Succén följdes upp med fyra album till, bara under 80-talet. Efter och mellan några uppehåll kom i början av 90- och 00-talet ytterligare två album, innan Peter Hook valde att lämna bandet 2007.

När New Order kommer till Dalhalla i sommar är det Sumner, Morris och Gilbert tillsammans med Phil Cunningham och Tom Chapman som står på den unika scenen i Rättvik.

– New Order har en speciell plats i mitt hjärta. Att få se dem på Dalhalla i sommar kommer att bli ett minne för livet, säger Conny Gesar, VD Dalhalla, i ett pressmeddelande.

Konserten sker 24 juli. Biljetterna släpps på måndag 4 februari klockan 10:00.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA