x

Svensk musikers högerextrema kopplingar avslöjade

Svensk musikers högerextrema kopplingar avslöjade

Skivbolaget Paraply Records bryter samarbetet med Klas Qvist (även känd som Citizen K), efter att Qvists kopplingar till högerextremisten Ingrid Carlqvist avslöjats.

Det var Borås Tidning som i veckan uppmärksammade kopplingen mellan Boråsmusikern och Carlqvist. Klas Qvist – som just nu är aktuell med albumet I Huvet På Varann, tillsammans med Mikael Ramel, skriver sedan slutet på förra året krönikor på en så kallad ”alternativmediasajt”, som drivs av Ingrid Carlqvist. Carlqvist är sedan flera år aktiv inom extremhögern och har uttryckt en rad antisemitiska åsikter och uttalat sig positivt om nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. På sin Facebooksida har hon bland annat uppmanat folk till att ”gå igenom bevisen för förintelsen” och 2016 förespråkade hon i en podd ett samarbete med NMR för att ”rädda Sverige från islam.”

Förra året startade Carlqvist sajten Ingrid & Maria, tillsammans med den före detta journalisten Maria Celander, på vilken Klas Qvists publicerat krönikor sedan slutet av förra året. Han har dock enligt Borås Tidning aldrig uttryckt sig antisemitiskt i någon av av de publicerade texterna, men han påvisar ett uppenbart ”pk-förakt” och använder sig av flera högerextrema uttryck.

LÄS OCKSÅ: Ät veganskt och vinn konsertbiljetter för en hel livstid

När Borås Tidning frågar Klas Qvist varför han skriver texter på Carlqvists sajt svarar han:

”Därför att jag tycker att hon är väldigt modig och vågar säga saker som andra inte vågar. Hon följer inte den gängse åsiktslinjen, skulle man kunna säga. Yttrandefriheten i Sverige är kraftigt äventyrad i dag, som jag ser det. Det är lågt i tak.” Han förnekar senare i intervjuan att han skulle ha, eller stå bakom några antisemitiska åsikter. 

Efter att BT uppmärksammat Qvist kopplingar till Carlqvist har nu Paraply Records – skivbolaget som gav ut Qvist och Mikael Ramels nya album, valt att bryta samarbetet med Qvist.

– Klas Qvists medverkan kom som en fullkomlig kalldusch, säger Peter Holmstedt på skivbolaget till BT. Han fortsätter:

– Jag känner mig grundlurad. Ingrid Carlqvist är en del av ett sorgligt anhang, riktigt bajsbrun i sina åsikter. Jag blir mörkrädd. Om man som Klas lierar sig med någon som Ingrid Carlqvist är det ett ställningstagande som får oerhörda konsekvenser, för många människor.

LÄS OCKSÅ: Norrköpingsklubb avbokar festival efter påstådda nazistkopplingar

Klas Qvist var även en av fyra delägare i bolaget. De övriga ägarna tar gemensamt avstånd från honom i ett uttalande på Facebook:

”Det är med förskräckelse och stor förvåning vi idag har tagit del av omskakande nyheter om vår vän och artist Klas Qvist. Att Klas Qvist regelbundet skriver och låter sig intervjuas för bloggar och poddar med högerextrema och främlingsfientliga kopplingar kommer som en chock.

Det är fullständigt obegripligt för oss, och Paraply Records tar kraftfullt avstånd från varje samröre med dylika åsiktsyttringar. Då Klas Qvist menar att han står för vad han skriver och säger, och inte avser att backa från sin hållning, har vi inget annat val än att bryta allt samarbete med Klas Qvist, också känd som artisten Citizen K. Vi beklagar djupt de oönskade effekter det får för alla som har varit del i våra gemensamma musikproduktioner.”

Artikeln fortsätter under FB-inlägget. 

Även Qvists musikpartner Mikael Ramel har uttalat sig till BT om situationen:

– Jag är ledsen, besviken och förbannad. Jag vill försöka förstå hur Klas tänker, men där är jag inte idag.

När BT frågar hur Ramel ser på ett fortsatt samarbete med Qvist svarar han:

– Jag vet faktiskt inte. Det här känns för nytt, jag måste smälta det. Det känns sorgligt. Detta kommer att få konsekvenser, men jag kanske inte kommer fram till något idag.

LÄS OCKSÅ: 38 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA