x

Artist kopplades till högerextrem sajt – nu skänks intäkterna till arbete mot rasism

Artist kopplades till högerextrem sajt – nu skänks intäkterna till arbete mot rasism

Förra veckan rapporterade Borås Tidning om Klas Qvists (även kand som Citizen K) kopplingar till extremhögern. Sedan slutet på förra året har Qvist publicerat krönikor på en sajt som drivs av högerextremisten Ingrid Carlqvist. Avslöjandet fick Qvists skivbolag, Paraply Records, att bryta sitt samarbete med musikern men nu meddelar en av ägarna, Peter Holmstedt, att man kommer fortsätta sälja Qvists senaste album – men skänka överskottet till arbete mot rasism.

För bara ett par veckor sedan släppte Klas Qvist albumet I Huvet På Varann tillsammans med Mikael Ramel på Paraply Records, som alltså valde att bryta sitt samarbete med Qvist efter BT:s avslöjande. Men efter Peter Holmstedt läst en krönika av BT:s kulturchef Lena Kvist där hon ifrågasatte varför den hyllade skivan inte skulle kunna fortsätta säljas och överskottet skänkas till någon organisation som arbetar mot rasism, fattade Holmstedt och hans kollegor på Paraply Records beslutet att skänka pengarna till den antirasistiska tidskriften Expo.

– Jag SMS:ade alla inblandande, inklusive Mikael Ramel, och fick snabbt svar att det är bara att köra. Jag tror det kan komma något bra ur det här så småningom, säger Holmstedt till Borås Tidning.

Även om skivan kommer fortsätta att säljas håller skivbolaget på att ta bort Klas Qvists musik från digitala plattformer.

I Huvet På Varann fick fina recensioner när den släpptes och Uppsala Nya Tidning skrev bland annat: ”Vi får verkligen hoppas att detta är början på ett fortsatt samarbete mellan herrarna Ramel och Qvist.” Men ett fortsatt samarbete är nog inte att räkna med i första taget. När BT frågade Mikael Ramel om ett fortsatt samarbete efter avslöjandet sa han:

– Jag vet faktiskt inte. Det här känns för nytt, jag måste smälta det. Det känns sorgligt. Detta kommer att få konsekvenser, men jag kanske inte kommer fram till något idag.

LYSSNA: GAFFA-Podden #9 – Festivaler och väderkaos 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA