x

Svensk fiaskofestival återuppstår

Svensk fiaskofestival återuppstår

För snart 50 år sedan anordnades Festival Of The Midnight Sun på en racerbana utanför Mantorp. Festivalen var tänkt att bli ett svenskt Woodstock och arrangörerna räknade med upp emot 300 000 besökare och man hade lyckats boka giganter som Canned Heat och Chuck Berry. Men det blev inget svenskt Woodstock. Istället skulle festivalen komma att bli ihågkommen som ”det största fiaskot i svensk pophistoria.” Men nu får festivalen en ny chans, rapporterar Corren.

I sommar anordnas en ny version av festivalen, men istället för på racerbanan i Mantorp äger festivalen den här gången rum vid Sjögestad Motell drygt två mil utanför Linköping.

Det är en galen idé, men vi har fått mycket positiv respons. Ju mer man grottar ner sig i festivalen 1970 desto mer spännande blir det, säger Mats Carlheim som arrangerar den nya festivalen tillsammans med nystartade föreningen Rockereds kulturförening, till Corren.

Den här gången har arrangörerna dock aningen mer realistiska planer.

Vi kommer att kunna ta in max 3 000 personer. Det är lika många som var på festivalen 1970 men för oss innebär det fullsatt istället, säger Carlheim vidare till Corren och berättar att ett 30-tal band bokats och ett hundratal förköpsbiljetter redan sålts.

Man satsar inte heller på fullt lika stora bokningar som 1970 utan fokuserar på lite mindre band, men som "låter typ 1970”. Om sommarens festival går vägen planerar arrangörerna redan ett 50-årsjubileum nästa sommar. Då hoppas man kunna få hit några av dem som fanns med på original-lineupen, bland andra Canned Heat, Blues Quality, Mats Ronander och Hawkwind.

När Corren frågar de nya arrangörerna om de är säkra på att det kommer gå bättre för den nya festivalen svarar Carlheim:

Om man tittar på hur de förra arrangörerna gjorde så begick de alla misstag som man kan göra. Dels var det ju en miss att ha festivalen på midsommar, då har ju många annat för sig. Sen var det många rykten om att raggare från Stockholm skulle komma ner och slåss vilket skrämde bort många. Vi bokar inga artister innan vi är säkra på att vi har finansiering för det, så vi känner oss rätt så trygga.

LÄS OCKSÅ: Lollapalooza presenterar 33 nya akter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA