x

”En kränkt man står mot 5 000 kvinnors upplevda säkerhet"

”En kränkt man står mot 5 000 kvinnors upplevda säkerhet"

Diskrimineringsombudsmannens beslut att fälla Emma Knyckares ”mansfria” Statement Festival för diskriminering kritiseras nu av Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet. I en krönika för Feministiskt Perspektiv skriver hon att den aktuella tillämpningen av diskrimineringslagen vittnar om stora grundläggande problem med lagstiftningen:

”En kränkt man står mot 5 000 kvinnors upplevda säkerhet. Diskrimineringslagen kan i detta fall knappast betecknas som annat än patriarkal. Den upprätthåller en ordning som säkrar mäns rätt att närvara vid ”offentliga tillställningar”. Oavsett hur de beter sig.”

Hon menar att uttolkarna av lagen är ”så kön- och maktneutrala att de i praktiken underkänner fredade zoner för kvinnor” och att beslutet går emot ett av riksdagens undertecknade jämställdhetsmål: att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Hon understryker också att inga män i praktiken förhindrades från att köpa biljetter eller vistas på festivalområdet, men att det inte påverkat DO:s beslut. 

Maud Eduards har länge forskat om kopplingen mellan kön och politik, samt om kvinnors organisering.

LÄS OCKSÅ: Världsartister tar ställning mot Liam Neeson efter rasistuttalande


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA