Ny rapport: ”Studieförbunden är avgörande för svenskt musikliv”

Ny rapport: ”Studieförbunden är avgörande för svenskt musikliv”

Under årets upplaga av Folk & Kultur i Eskilstuna presenterade Studieförbunden sin musikrapport Utan studieförbunden tystnar Sverige. Rapporten går igenom de tio svenska studieförbundens verksamheter och insatser för Sveriges musikliv. Kartläggningen visar att studieförbunden tillsammans engagerar mer än 100 000 musikutövare per år, att 14 000 band är anslutna till något studieförbund och att dessa akter årligen genomför 124 000 spelningar ­– med drygt åtta miljoner besökare.

"Vår nya musikrapport visar att studieförbunden är en vital del av Sveriges musikliv. Mycket breda grupper i alla landets kommuner deltar aktivt i att spela, skapa och framföra pop och rock. Studieförbunden är helt avgörande för att ge fler chansen att själva spela" säger Studieförbundens generalsekreterare David Samuelsson i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: "Folk glömmer att den svenska metalscenen fick hjälp av staten"

Under de senaste 25 åren har de kommunala anslagen till landets studieförbund minskat med två tredjedelar – detta trots att alltfler deltar i studiecirklar. Och det kan få stora konsekvenser, menar Studieförbundet.

”Över 4 miljoner musiktimmar skapas årligen av musikutövarna inom studieförbunden. Hur svenskt musikliv påverkas på sikt när studieförbundens replokaler stängs, kurser ställs in och spelningar och konserter upphör kan vi inte säkert veta. Men vi vet säkert att utan studieförbundens musikverksamhet blir Sverige en mycket tystare plats”, skriver de i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Vinnarna av Grammis 2019 är...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA