x

Jocke Berg gästar Ivorys "Nirvana"-album

Jocke Berg gästar Ivorys "Nirvana"-album

Efter att ha släppt ett antal hyllade mixtapes och EP:s de senaste åren är Ivory redo att skicka ut ett nytt album. Tidigare har han samarbetat med namn som Adam Kanyama, Gonza-ra, Onda, Tjuvjakt, Finess, Fille Danza (Ison & Fille) med fler – och beskrivs som den första att göra svensk trap. Den kommande fullängdaren innehåller även den högst intressanta samarbeten.
 
22 februari är albumet, med titeln Nirvana, ute och på den hör vi artister som Mwuana, Fille Danza, Canto, Finess, Sindri, Jëlly, Aki och Blen – och Jocke Berg. Alltså Kent-frontaren som på senare tid har dykt upp på något oväntade platser. Nu går han in i trap-musikens förlovade land.
 
Nirvana är mitt mästerverk, säger Ivory i ett pressmeddelande och fortsätter:
 
– Livet går i vågor, man är bara människa, men den här skivan kommer vara min perfekta plats, även om allt annat raseras. Det är mycket verklighet i låtarna, men samtidigt fungerar det som en verklighetsflykt för mig att skriva om det som hänt.
 
 
Ivory har varit ett känt namn inom svensk hiphop i ett antal år. Han har släppt ifrån sig mycket musik – en EP så sent som i somras. Nicky Osenius Kouakou, som han heter i passet, fyllde 30 förra året och började rappa redan som 12-åring, men hade ett avbrott mellan 17 och 25. Han hade hoppat av skolan och fotbollen när hårddisken med 200 beats kraschade. Han började driva runt och tjäna pengar på ströjobb och kriminalitet. Men för fem år sedan plockade han upp musiken igen.
 
En större tragedi än så har färgat Ivory och den nya musiken. 20 år gammal blev Ivory pappa. Men för ett par år sedan dog sonen, allvarligt sjuk, och tillvaron kastades omkull fullständigt. Han sörjde inte bara sitt barn, utan även sin pappa som hade gått bort i cancer ett par år tidigare – och att barnets mamma, hans barndomsvän, hade brutit kontakten.
 
Ivorys Nirvana tar avstamp i mycket personligt mörker och artisten hoppas att fansen ska lära känna honom på riktigt nu. Men mest av allt vill han hylla sin son och skänka hopp.
 
– Jag vill hylla min son Cédric genom min musik. Det är lättare att skriva låtar än att prata om det. Jag vill lyfta människor som också går igenom tragiska saker och lever med sorg. Jag hoppas att de kan inspireras av att jag har gått igenom något så tungt, men kan leva vidare. Jag trodde att livet skulle ta slut, men det går vidare, säger han i ett pressmeddelande.
 
Soundet på Nirvana beskriver Ivory som en slags sydstatsrap/trap som ingen annan kör i Sverige.
 
– De som inte gillar hiphop kan börja gilla hiphop när de hör det här. Jag tror att jag tilltalar en bredare publik än andra, också för den jag är. Pappa var från Elfenbenskusten, min mamma är finsk. Jag har släkt på nästan alla kontinenter – vilket ger mig rikedom i mitt liv. Jag förstår olika typer av människor och tror att det hörs på mig. Jag är en frisk fläkt, säger Ivory.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA