x

Tar bort Michael Jackson-figur efter pedofilanklagelser

Tar bort Michael Jackson-figur efter pedofilanklagelser

Ett köpcentrum i danska Rødovre har fått kritik från besökare efter en utställning med vaxdockor av olika kända personer, rapporterar TV2 Lorry. Anledningen är att en av dockorna föreställde Michael Jackson, som återigen ställs inför pedofilanklagelser i samband med den uppmärksammade dokumentären Leaving Neverland. Nu väljer köpcentrumet att plocka bort Michael Jackson-figuren.

– Senaste veckan har vi blivit kontaktade av media som uppmärksammat oss på att dockan kan vara kontroversiell, och därefter har vi även fått frågor från kunder som tyckte att den var problematisk, säger centrumets marknadschef Charlotte Andersen till TV2 Lorry.

LÄS OCKSÅ: Michael Jackson anklagas för sexuella övergrepp i ny dokumentär

Beslutet att plocka bort Michael Jackson-dockan har mötts av blandade reaktioner. På köpcentrumets Facebooksida rasar flera upprörda kunder som menar att han aldrig fällts, utan tvärtemot friats, från alla anklagelser. Köpcentrumet beskylls även för att lida av ”krænkelseforskrækkelse”, det vill säga en överdriven rädsla för att kränka någon. Enligt uppgift ska det ha inkommit hot om vandalism i händelse att dockan stod kvar, vilket bidragit till köpcentrumets beslut. En upprörd användare skriver på deras Facebook att ”hot om vandalism ska polisanmälas” och fortsätter: ”Sen vore det passande om ni tog tillbaka figuren och gav den en hedersplats, för Michael är oskyldig”.

Andra påpekar att flera av de andra kändisarna som porträtteras i utställningen också dömts för olika brott. Ett exempel är den argentinske fotbollsspelaren Lionel Messi, som är dömd för skattebrott.

Pedofilanklagelserna mot Michael Jackson har förts fram i olika sammanhang genom åren. Första gången var 1993, då han beskylldes för att ha förgripit sig på en 13-årig pojke. Det blev aldrig en rättssak av fallet, men popstjärnan betalade familjen 22 miljoner dollar – trots att han aldrig erkände sig skyldig. Tio år senare blev han ställd inför rätta anklagad för sju fall av sexuella övergrepp mot barn. 2005 friades han på alla punkter.

Michael Jackson-dockan i Rødovre centrum har nu blivit ersatt av en figur föreställandes Brad Pitt.

MEST LÄST: 25 år gammal låt toppar hitlistorna i Japan – och ingen vet varför


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA