x

Rasismanklagelser mot Katy Perry efter skodesign

Rasismanklagelser mot Katy Perry efter skodesign

Popsångerskan Katy Perry har hamnat i hetluften på grund av ett par skor i sin egen skokollektion, rapporterar Hollywood reporter.

Upprörda röster menar att designen reproducerar en nidbild av svarta, i form av ett så kallat blackface. Skorna finns i nio olika färger, men den aktuella modellen är svart med två ögon och en stor röd mun framme vid tårna.

gallery_large

Trots att kollektionen släpptes redan förra sommaren är det först nu de kommit att väcka uppmärksamhet. På Twitter har det uppmanats till bojkott av Katy Perrys musik, och en användare skriver att ”ignorans kan aldrig vara mode”.

gallery_large

­– Vi blev ledsna när vi gjordes uppmärksamma på att modellen jämförts med smärtsamma bilder som påminner om blackface. De var aldrig vår avsikt att skada någon, säger en talesperson för Katy Perry Collections till Hollywood reporter.

Enligt talespersonen var designen tänkt som en blinkning till modern konst, och de hade inte någon tanke på att det kunde uppfattas som blackface. Efter kritiken har flera stora återförsäljare valt att sluta sälja modellen. Katy Perry Collection meddelade i samband med sitt uttalande att skorna plockats bort ur kollektionen.

LÄS OCKSÅ: Efter kritiken – köpcentrum pudlar om Michael Jackson-docka


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA