10 politiska statement vi minns

10 politiska statement vi minns

Vissa menar att musik och politik inte hör ihop, medan andra hävdar raka motsatsen. Det står i alla fall klart att både den svenska och internationella musikeliten har förmågan att röra upp känslor när det verkligen gäller. Kondomer, presidentkandidaturer och högerextrema utspel – här är tio politiska ställningstaganden vi aldrig glömmer.

1. Dixie Chicks tog avstånd från George Bush

Den amerikanska countrypubliken är inte känd för att vara den mest progressiva, vilket Texas-trion Dixie Chicks fick erfara 2003. Från att ha varit hela USA:s älsklingar tappade de alla sina listplaceringar inom loppet av två veckor. Orsaken var ett spontant uttalande från sångerskan Natalie Maines under ett mellansnack på en spelning i London, samma kväll som USA invaderade Irak. Hon sa att hon skämdes över att komma från samma delstat som president George W Bush, vilket fick fansen att gå i taket. Radiostationer bojkottade dem och folk slängde öppet sina skivor i speciellt utställda Dixie Chicks-soptunnor. Tre år senare gjorde de comeback med låten Not Ready To Make Nice, som handlar om hela incidenten. Efter det fick de sin revansch när de vann hela fem priser på Grammy-galan.

2. Rebecca och Fiona kuppade TV4

Pop- och DJ-duon Rebecca och Fiona skapade stor uppståndelse sommaren 2018 när de kuppade TV4-programmet Sommarkrysset. Utan produktionens vetskap genomförde de sitt nummer med dansare iklädda tröjor där det stod ”Fuck SD”. Aktionen var ett sätt för duon att ta avstånd från Sverigedemokraternas politik. Tilltaget ledde till flera anmälningar från upprörda tittare, men ingen förundersökning inleddes.

LÄS OCKSÅ: Livestreama mycket speciell Red Hot Chili Peppers-konsert

3. Refused tackade Socialdemokraterna

När den moderata handelsministern Ewa Björling delade ut regeringens musikexportpris till hardcorebandet Refused år 2013 fick hon sig en gliring. I sitt tal tackade bandet nämligen socialdemokratin: ”Vi började spela på 90-talet, under den socialdemokratiska eran och det är tack vare ABF och möjligheten att spela på fritidsgårdar som vi står här.”

gallery_large

Refused. Foto: Robin Laananen

4. Kanye West blev Trump-supporter

När det kommer till Kanye West är det svårt att veta var man ska börja. De senaste åren har han nästan blivit mer uppmärksammad för sina kontroversiella uttalanden än för sin musik. Bland annat har han öppet gått ut och stöttat Donald Trump, och i en uppmärksammad CNN-video kan man se ett bisarrt möte mellan hiphop-stjärnan och presidenten. Iförd en röd Make America Great Again-keps håller Kanye West en monolog som till och med lämnar Donald Trump mållös.

5. Zara Larsson drev svenska män till vansinne

År 2015 var den svenska superstjärnan Zara Larsson minst sagt aktiv i samhällsdebatten. Med tydliga feministiska problemformuleringar fick hon män att flippa ur i sociala medier. Hon kritiserade Bråvalla för att enbart marknadsföra män som huvudakter, hon proklamerade att den internationella mansdagen borde tas bort och hon trädde en kondom över benet för att påvisa att ingen kille kan skylla på att han är för stor. Få svenska musiker har upprört lika mycket som Zara Larsson, och hon har mottagit både dödshot och utmärkelser för sin frispråkighet.

gallery_large

Zara Larsson. Foto: Rod Clemen. 

6. Seinabo Sey uppmärksammade vithetsnormen i musikbranschen

På Grammisgalan 2016 gjorde Seinabo Sey ett starkt framträdande med sin hit Hard Time. Under låten kom hundra svarta kvinnor ut på scenen och ställde upp sig i led. De var helt svartklädda och såg ut på publiken med orubbliga blickar. I en intervju med GAFFA förklarade hon sedan hur hon hade tänkt med framträdandet: ”Vi är så jävla få och det är så jävla ofta det står orimligt mycket vita människor på en scen och det betyder ingenting. Vi är så onormala här att om vi är många på en scen då är det ett jävla ställningstagande.”

LÄS OCKSÅ: 26 färska skivor du bör kolla in

7. Wyclef Jean försökte bli president på Haiti

När hiphopstjärnan Wyclef Jean var med i CNN:s Larry King live år 2010 tillkännagav han att han skulle kandidera i Haitis presidentval. Denna oväntade manöver kom i samband med att stora delar av landet skulle byggas upp efter att ha ödelagts i den fruktansvärda jordbävningen samma år ­– och Wyclef Jean kände tydligen att han var rätt man för jobbet. Tyvärr – eller kanske snarare tack och lov – blev hans kandidatur avslagen av landets valmyndighet, ett beslut som hiphopstjärnan ödmjukt respekterade.

8. Frej Larsson och Simon Gärdenfors byggde gayklubb på Putins tomt

Frej Larssons upptåg har ömsom underhållit och ömsom skrämt slag på den svenska publiken de senaste åren. Ett av sina tydligast politiska ställningstaganden gjorde han tillsammans med Far & Son-kollegan Simon Gärdenfors år 2015. I syfte att uppmärksamma situationen för HBTQ-personer i Ryssland byggde de en gayklubbVladimir Putins strandtomt i Sandvik på Åland. Tilltaget ledde till åtal, men duon friades i rätten.  

gallery_large

Far & Son: Simon Gärdenfors och Frej Larsson. Foto: Emil Agrell

9. Morrissey kom ut som högerextremist

The Smiths före detta frontman Morrissey är numera något av en kontroversens fader. I april 2018 publicerade han en bisarr intervju på sin egen hemsida där han förklarar sina politiska ståndpunkter. Bland annat sa han att halal-kött ”kräver en certifiering som enbart utförs av ISIS-anhängare”, att Englands premiärminister Theresa May ”är oförmögen att leda landet” och att han sympatiserar med det högerextrema och fascistiska partiet For Britain.

gallery_large

Morrissey. Foto: Tord Litleskare (tordlitleskarephoto.com)

10. Molly Sandén sparkade alla män ur sitt team

I juni 2015 berättade popartisten Molly Sandén att hon sparkat alla män ur sitt team i syfte att väga upp för mansdominansen i musikbranschen. Såväl musikerna som ljud- och ljusteknikerna skulle vara kvinnor under sångerskans turné. Det blev förstås ett jävla liv i sociala medier, där hon bland annat blev beskylld för att vara en radikalfeminist som ”dömde ut människor utifrån deras kön”, men hon stod på sig och genomförde turnén som planerat.

gallery_large

Molly Sandén. Foto: Jan Pieter van Eerde (intherapy.eu)

LÄS OCKSÅ: Glastonbury släpper helt galen lineup


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA