x

Israelisk organisation vill porta Island från Eurovision

Israelisk organisation vill porta Island från Eurovision

Bandet Hatari, som tävlar för Islands räkning, riskerar att portas från årets Eurovisionfinal i Tel Aviv, rapporterar Far Out Magazine. Åtminstone om den israeliska organisationen Shurat HaDin får sin vilja igenom.

”Vi har fått veta att det band som representerar Island stöttar en bojkott av Israel. Förra sommaren skrev bandet under en isländsk namninsamling för att bojkotta Eurovision Song Contest. Efter att de blivit utvalda meddelade Hatari att de kommer att protestera mot Israel från scenen, trots att det skulle bryta mot tävlingens regler”, säger organisationens grundare Nitsana Darshan-Leitner i ett uttalande.

Nu vill de att bandet ska stoppas från att ta sig in på israelisk mark.

”Enligt ett tillägg i den israeliska lagstiftningen är en person som inte är israelisk medborgare eller innehar ett permanent uppehållstillstånd i Israel inte garanterad uppehållstillstånd, i de fall han eller den organisation han jobbar för har uppmanat till bojkott av Israel.”

Artikeln fortsätter under videon. 

De menar att bandet borde stoppas från att tillträda israelisk mark, eftersom deras offentliga ställningstagande inte är förenligt med vad som står i ”Lagen för förhindrande av skada mot staten Israel genom bojkott”.  

Organisationen bakom Eurovision, EBU, har tidigare krävt att den israeliska regeringen ska tillåta alla som vill delta i Eurovisionfirandet att göra det – oavsett deras politiska åsikter. Premiärminister Benjamin Netanyahu har gått med på kraven, men Gilad Erdan – som är ”minister of strategic affairs” – menar att kraven från EBU är både skamliga och förödmjukande för Israel.

Det återstår helt enkelt att se om det blir någon anti-kapitalistisk BDSM-techno i Eurovisionfinalen.

LÄS OCKSÅ: John Mayer till Sverige


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA