x

Myndigheter avbokade Watain efter namninsamling mot "satanistiska band"

Myndigheter avbokade Watain efter namninsamling mot "satanistiska band"

Förra veckan skulle det svenska black metal-bandet Watain spelat på EBX Live Space i Singapore, men till fansens förtret ställde landets myndigheter in spelningen.

Myndigheten Media Development Authority (IMDA) i Singapore hade gett konserten grönt ljus med kravet att Watain inte spelade låtar som kan uppfattas kränkande mot någon religon. Och bannade dem från att göra någon religös referens eller använda någon religös symbol på scenen. 

Men i sista stund beslutade inrikesministeriet att bandet helt skulle bannas från att spela, skriver Kerrang

"Inrikesministeriet har uttryckt en allvarlig oro över konserten, med tanke på bandets historia av att svartmåla religoner och främja våld, vilket potentiellt skulle kunna leda till fientlighet och störa Singapores samhälle”, löd ett statement av IMDA.

Myndigheternas oro ska ha ökat efter att en namninsamling med namnet ”Ban satanic music groups Watain and Soilwork from performing in Singapore" startats.

Artikeln fortsätter under bilden. 

gallery_large(Watain på Kulturbolaget 2018. Foto: Josefin Larsson) 

”Jag vet inte var folk får idén om att personer som lyssnar på heavy metal är aggressiva eller att vi skulle dyrka satan”, säger ett fan vid namn Jaavis Ali till Channel NewsAsia.

Ali fortsatte: ”Fråga vem som helst inom scenen. Vi är bara några kattälskare som samlas för att njuta av bra musik, eller vad iallafall vi tycker är bra. Det värsta av allt är att killarna har promotat showen i flera månader, med godkännande… det här är bara rent fjanteri.”

I ett uttalande sa ministern K. Shanmugam följande om beslutet: ”Om du tittar på bandets historia har de varit väldigt offensiva mot kristna och judar samt uppmanat till våld, bland annat genom att uppmuntra till kyrkbränder. De har till och med sagt att de uppmuntrar alla terrorhandlingar i bandets namn och en hel del andra offensiva uttalanden."

På sin officiella Facebook-sida har Watain uttalat sig om händelsen.  

”Med anledning av händelsen i Singapore vill vi skicka en hälsning till våra fans och följare från Singapore, Indonesien, Sarawak, Burma, Laos, Filippinerna och Malaysia som reste för att se vår konsert men som blev bestulna på upplevelsen i sista stund av Singapores tragiska ursäkt till regering”, skriver Watain på FB.

”Till de ohederliga råttorna bakom beslutet, ni kan försäkra er om att ni med ert fega beteende bara orsakar er egen olycka. Om de här männen och kvinnorna inte redan kände mistro och förakt mot ”myndigheterna” gör de det garanterat nu." 

Även förra året fick Watain uppleva avbokade konserter, då på grund av påstådda nazistkopplingar.

LÄS OCKSÅ: Israelisk organisation vill porta Island från Eurovision


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA