x

Spotify anmäler Apple: "Agerar både spelare och domare"

Spotify anmäler Apple: "Agerar både spelare och domare"

Nu kan det vara dags för ännu en Battle of the beasts. Spotify väljer nämligen att stämma Apple. I en anmälan till EU:s konkurrensmyndighet skriver Spotify att Apple genom sin egen app-tjänst fråntar användarna valmöjligheter mellan olika streamingtjänster, vilket gagnar deras egen tjänst Apple Music. Spotifys grundare Daniel Ek riktar även kritik mot Apple i bolagets blogg:

”De senaste åren har Apple infört regleringar i App Store som med avsikt begränsar valfriheten och kväver innovationsmöjligheterna på bekostnad av användarupplevelsen. De agerar både spelare och domare och väljer avsiktligt att missgynna andra apputvecklare. Efter att utan framgång ha försökt lösa problemet direkt med Apple vill vi nu att Europakommissionen tar tag i problemet för att säkerställa rättvis konkurrens.”

Han illustrerar sin ståndpunkt med ett exempel där han menar att Apple tar 30 procent av intäkterna på Spotify-abonnemang som köps genom Apples system, samtidigt som tjänster som Uber och Deliveroo kan ta betalt för sina tjänster utan att ge en andel till Apple. Nu efterfrågar han en liknande modell för Spotify.

LÄS OCKSÅ: Spotify erbjuder gratis videotjänst till premiumanvändare


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA